Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate ar putea veni cu schimbări majore pentru pacienții oncologici. Mai exact, Casa Națională de Asigurări de Sănătate vrea să pună accentul pe deăitarea bolii, dar și să ofere teste genetice care să furnizeze tratamente personalizate pentru acest tip de pacienți.   

Într-un comunicat de presă,  CNAS anunță că proiectul de Contract – cadru pentru următorii patru ani prevede o serie de măsuri menite să faciliteze accesul pacienților la servicii medicale. Printre aceste măsuri se numără și realizarea unui pachet de servicii integrate pentru pacienții cu afecțiuni oncologice care să asigure, pe lângă tratamente, și un acces mai bun la serviciile de monitorizare necesare.  

De asemenea, în condițiile în care incidența afecțiunilor oncologice este în creștere, sistemul de sănătate din România va pune accent pe depistarea și tratarea bolilor grave, care au costuri mari de îngrijire.  

În acest sens, conducerea CNAS ia în calcul introducerea testării genetice pentru stabilirea schemelor terapeutice personalizate, care cresc rata de răspuns a pacienților la tratamente.  

„Am primit propuneri din partea industriei farmaceutice, care dorește să vină în sprijinul pacienților prin susținerea costurilor testărilor necesare pentru stabilirea tratamentului personalizat. Este o idee foarte bună și căutăm soluții pentru a fi pusă în practică. Este o abordare pe care aș dori să o aplicăm în cazul tuturor afecțiunilor oncologice, pentru a asigura tratamente țintite tuturor pacienților din Programul Național de Oncologie. Ușa mea este deschisă pentru a stabili împreună cu deținătorii de autorizații de punere pe piață a medicamentelor modalitatea în care putem asigura împreună cele mai bune tratamente pentru pacienți”, a declarat Vasile Ciurchea, președintele CNAS.

Ultimul update: 12 noiembrie 2019