Cateterismul cardiac este o investigaţie medicală foarte importantă deoarece ea aduce date utile medicului, în diagnosticarea anumitor boli. Aceste boli sunt în mare parte legate de existenţa unor malformaţii congenitale de cord.

“Malformaţiile congenitale de cord au devenit tot mai frecvente în ultimii ani, atât la tinerii aflaţi în jurul vârstei de 20 de ani, cât şi la copii. În prezent, pacienţii foarte mici, începând chiar de la vârsta de câteva săptămâni, trec printr-un cateterism cardiac la fel ca pacienţii de 20-21 de ani”, a explicat dr. Rodica Niculescu, medic cardiolog în cadrul Clinicii Hemodinamic.

Cateterismul cardiac este indicat în cazul mai multor tipuri de pacienţi cu boli cardiace. “Există o grupă de pacienţi, cea a pacienţilor valvulari, la care valvele, mai ales cea mitrală, sunt afectate. În această grupare, sunt incluşi pacienţii cu antecedente de reumatism articular acut sau angine frecvente. De asemenea, există şi pacienţi aflaţi la îmbinarea dintre boala pulmonară şi cea cardiacă. Este vorba despre o afecţiune numită hipertensiune pulmonară”, a afirmat dr. Niculescu de la Clinica Hemodinamic.

Cateterismul cardiac, realizat în cadrul Clinicii Hemodinamic, presupune măsurarea presiunilor la nivelul cavităţii inimii. După efectuarea acestor măsurători, există metode prin care putem stabili rezistenţa pulmonară.

Cateterismul cardiac presupune, iniţial, realizarea unui examen clinic, a unui examen ecocardiografic, a unei ecografii pulmonare şi a unui set de analize de laborator. Etapa realizării propriu-zise a cateterismului cardiac constă în efectuarea a două puncţii la nivelul arterei şi a venei femurale şi a măsurătorilor la nivelul camerelor inimii şi a plămânului cu un cateter special.

Malformaţiile congenital de cord pot fi depistate cu uşurinţă cu ajutorul unui cateterism cardiac, anestezia fiind locală şi pacientul nesimţind durerea. “Singurul lucru pe care pacientul îl poate simţi în timpul unui cateterism cardiac este o eventuală tulburare de ritm. Cataterismele cardiac se pot repeta în timp, de aceea este foarte important ca pacienţii să înţeleagă importanţa acestei intervenţii şi să înceteze a o mai privi cu teamă şi scepticism”a explicat dr. Rodica Niculescu.

SănătateaTV.ro