În ultimii ani, singurele cazuri de rabie (turbare) la om raportate în statele europene au avut drept cauză expunerea în timpul călătoriilor pe alte continente. Acestea sunt concluziile celui mai nou raport epidemiologic publicat de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) privind cazurile de rabie raportate în statele membre UE în anul 2017.

Conform raportului, un singur caz de rabie a fost înregistrat în UE în 2017, în Franța. Pacientul a fost un băiat de zece ani care a fost mușcat de un câine în Sri Lanka.

 

Șase cazuri în cinci ani, niciunul autohton

 

Situația este similară celei prezentate de ECDC în anii trecuți. Astfel, în 2016, Franța a raportat un caz de rabie cu expunere în Pakistan. În 2015, în statele UE nu au fost raportate cazuri de rabie. În 2014, au fost raportate trei cazuri de rabie: o femeie de 46 de ani din Spania a fost mușcată de un câine în Maroc, un bărbat de 57 de ani din Franța a fost infectat în Mali și o femeie de 35 de ani din Olanda, care a fost mușcată de un câine în India. În 2013, un singur caz a fost raportat, în Olanda, cu expunere în Haiti.

Astfel, totalul ajunge la șase cazuri în cinci ani. De ce continuă ECDC să monitorizeze numărul de cazuri dacă cazurile de rabie din Europa sunt atât de rare?

Deși cele mai multe state membre UE nu au mai avut cazuri autohtone de rabie de mai mulți ani, Europa continuă să raporteze cazuri sporadice de infectare cu virus rabic. Acestea se datorează expunerii la virus în timpul călătoriilor pe alte continente. Deși cazurile de rabie în Europa sunt foarte rare, trebuie menținut un nivel ridicat de alertă, precizează ECDC. Focare de rabie au fost raportate în nordul Italiei în 2008-2011 și în Grecia în 2012-2013.

 

Atenție mare în timpul călătoriilor!

 

În multe locuri din Asia și Africa, câinii fără stăpân reprezintă o importantă sursă de infectare cu virus rabic la oameni. Trebuie precizat că boala este fatală odată cu apariția primelor simptome. Din acest motiv, orice persoană care a fost mușcată de un animal în timpul călătoriilor ar trebui să se vaccineze antirabic cât de repede – este important însă ca tratamentul să fie administrat cât de curând postexpunere.

Mai multe tipuri de mamifere pot fi purtătoare ale virusului rabic: câinii, vulpile, ratonii și liliecii sunt doar câteva dintre ele. Infectarea cu virus rabic la om poate surveni și în urma unui transplant de organ de la o persoană infectată.

Pentru statele europene, importul ilegal de animale domestice reprezintă un factor de risc important pentru reapariția rabiei. Măsurile de prevenție includ vaccinarea antirabică a animalelor domestice carnivore.

Ultimul update: 22 februarie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.