Reabilitarea respiratorie este un tratament nemedicamentos care este complementar tratamentului medicamentos și care se adresează pacienților cu boli respiratorii cronice, pentru ca aceștia să își desfășoare mai bine activitățile fizice, să respire mai bine atunci când fac efort. Este o terapie multidisciplinară care are la bază exercițiul fizic la care se adaugă exerciții pentru respirație, consiliere psihologică și educație pentru pacienții cu boli respiratorii cronice, a explicat într-un interviu pentru SănătateaTV.ro medicul pneumolog as. univ. dr. Alina Croitoru, de la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

 

Cui se adresează reabilitarea respiratorie?

 

Reabilitarea respiratorie este indicată pacienților cu boli cronice respiratorii care simt că nu pot respira cum trebuie,  la care efortul fizic reprezintă o greutate și care nu își pot desfășura în condiții optime activitatea de zi cu zi.

Aceasta are rolul de a îmbunătăți funcția musculară prin exerciții fizice și de a face acești pacienți să fie cât mai independenți și autonomi din punct de vedere social.

De asemenea, reprezintă un ajutor în cazul pacienților care urmează să fie supuși unei intervenții chirurgicale și care au o afecțiune respiratorie cronică, ce poate pune probleme în momentul operației. ”Practic este o serie de exerciții fizice care, făcute înainte de operație, ajută pacientul  să se dea jos din pat mai repede, să nu se mai încarce post-operator și să revină la statusul lor obișnuit”, a explicat dr. Alina Croitoru.

Pe termen lung, pacienților le crește toleranța la efort, pot să desfășoare mai ușor activități fizice și, mai mult decât atât, le scade numărul de internări ulterioare în spital, potrivit studiilor.

Trebuie menționat că aceste programe de reabilitare respiratorie sunt decontate în totalitate, astfel că pacienții nu trebuie să plătească nimic.

 

Unde se face și cât durează un program de reabilitare respiratorie?

 

Reabilitarea respiratorie se poate face atât în Institutul Marius Nasta, cât și în alte centre din țară, cu ajutorul unei echipe multidisciplinare, formată dintr-un pneumolog, un kinetoterapeut, un psiholog și, în mod ideal, un dietetician care să le creeze niște regimuri alimentare acestor pacienți.

De obicei, programele de reabilitare respiratorie durează între șase și opt săptămâni. Însă, atunci când pacienții sunt internați și reabilitarea  se poate face într-un ritm mai alert, sunt suficiente și două-trei săptămâni. Ideal este ca, după aceea, pacienții să continue exercițiile fizice și acasă, a precizat dr. Alina Croitoru.

Ultimul update: 15 noiembrie 2019

SănătateaTV.ro