Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate, atât în Statele Unite ale Amercii (conform Centrelor de Control și Prevenție a Bolilor), cât și la nivel european, unde statisticile spun că bolile sistemului circulator cauzează cele mai multe decese (conform Eurostat), bolile cardiovasculare fiind incluse în această categorie.

Cu toate acestea, puține persoane cred cu adevărat că bolile cardiovasculare reprezintă cea mai mare amenințare la adresa sănătății lor. În România, un raport al Băncii Mondiale realizat în anul 2015 atestă faptul că țara noastră ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea prin boli cardiovasculare, cu media de 108.9 decese la 100.000 de locuitori, față de media UE (43.8 la 100.000 de locuitori). Bolile cardiovasculare reprezintă totodată prima cauză de deces în România, cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional.

Simptomele afecțiunilor cardiovasculare pot fi diferite de la femei la bărbați, avertizează Asociația Americană a Inimii, ceea ce poate face ca deseori semnele bolilor să fie înțelese greșit.

Bolile cardiovasculare afectează vasele de sânge și sistemul cardiovascular. Numeroase probleme pot rezulta de aici, multe legate de ateroscleroză, afecțiune a pereților vaselor sangvine care poate determina reducerea diametrului vasului de sânge sau înfudarea acestuia, ceea ce poate duce la infarct miocardic.

Afecțiunile cardiovasculare însă pot lua numeroase alte forme printre care: cardiopatia ischemică, hipertensiunea arterială, tulburări de ritm, insuficiența cardiacă, valvulopatii, arteriopatii.

Există numeroși factori de risc ai afecțiunilor cardiovasculare, unii putând fi controlați, alții însă mai puțin. Asociația Americană a Inimii atrage atenția însă că prin informare corectă, educație și îngrijire, bolile cardiovasculare pot fi tratate și prevenite.

Asociația Americană a Inimii atrage astfel din nou atenția populației asupra unor factori de risc importanți, în special în cazul femeilor, care ar putea duce la afecțiuni cardiovasculare. Asociația avertizează în acest sens:

-       Nu fumați;

-       Monitorizați-vă indicele glicemic;

-       Mențineți tensiunea arterială sub control;

-       Păstrați un colesterol scăzut;

-       Informați-vă în legătură cu istoricul familial în ceea ce privește afecțiunile cardiovasculare;

-       Faceți mișcare și activitate fizică. Sunt recomandate aproximativ 30 de minute de mișcare de orice fel, în fiecare zi. Mersul pe jos intră de asemenea în această categorie. Mișcarea, printre altele, scade tensiunea arterială și ajută la pierderea în greutate.

-       Pierdeți în greutate atunci când este nevoie;

-       Mâncați sănătos și echilibrat. Atenție la zahărul rafinat, sare și grăsimi. Consumați fructe și legume, alimente bogate în Omega3. Se știe de asemenea că dieta mediteraneană este benefică pentru sănătatea inimii.

-       Dormiți suficient. Somnul reprezintă momentul în care tensiunea arterială și ritmul cardiac încetinesc. În lipsa somnului organismul produce constant adrenalină și hormoni ai stresului, ceea ce face ca tensiunea arterială și ritmul cardiac să nu încetinească. Tot lipsa somnului poate exacerba simptomele depresiei, ceea ce poate crește riscul de a suferi de infarct.

-       Faceți screening regulat. Conform Asociației Americane a Inimii fiecare persoană ar trebui să înceapă screening-ul de la vârsta de 20 de ani, testele în acest sens depinzând de vârstă, nivelul de activitate fizică, alimentație, istoricul medical al familiei. Medicul trebuie să verifice pentru fiecare persoană valorile tensiunii arteriale, greutatea, valorile colesterolului și ale trigliceridelor. Începând cu 45 de ani, trebuie totodată măsurat constant nivelul glicemiei.  

SănătateaTV.ro