Malformațiile tractului urinar la copii reprezintă alterări ale funcției aparatului urinar ce pot afecta uretra, vezica urinară, ureterele sau rinichiul. Medicii spun că cea mai frecventă malformație este refluxul vezico-ureteral, care apare la copiii de vârste mici.

 

„Această frecvență crescută pentru refluxul vezico-ureteral se datorează și diagnosticului antenatal care se pune de către medicina materno-fetală prin ecografiile înseriate pe care le fac viitoarele mămici”, spune dr. Adrian Lungu, medic specialist în nefrologie pediatrică la Institutul Clinic Fundeni.

Alte malformații ale tractului urinar sunt legate de tulburări ale vezicii urinare, diverse tipuri de displazii sau diversi chiști care pot apărea pe rinichi.

„Fiind vorba de copii și fiind vorba de copii foarte mici, toate cauzele sunt genetice. Adică chiar dacă nu s-au descoperit toate cauzele și toate genele și toate mutațiile implicate, este clar că în timpul dezvoltării intrauterine s-a întâmplat ceva și tractul urinar nu s-a mai dezvoltat corespunzător”, explică dr. Adrian Lungu.

Părintele trebuie să fie atent atunci când este vorba de simptome pentru că acestea se pot manifesta asemănător altor afecțiuni, precum infecțiile tractului respirator sau infecțiile digestive.

„Dacă cauzele cele mai frecvente pentru aceste simptome sunt excluse, cum ar fi infecțiile de tract respirator sau infecțiile digestive, atunci se caută și infecțiile de tract urinar. De obicei, părintele face urocultura, sigur că aici sunt destul de multe discuții privind modalitatea de recoltare și rezultatele fals pozitive, dar face urocultura și aceasta este pozitivă. În urma acestei uroculturi pozitive se instituie tratament. Dacă simptomele se repetă trebuie căutat un factor favorizant pentru infecțiile tractului urinar”, mai spune dr. Adrian Lungu.

Specialistul care trebuie consultat în cazul malformației tractului urinar este medicul pediatru generalist care să-i facă micuțului examen clinic. Apoi copilul va fi trimis la medicul specializat in nefrologie pediatrică.

„Tratamentul  este în funcție de fiecare malformație în parte, deci depinde de fiecare malformație în parte. De exemplu, dacă luăm refluxul vezico-ureteral contează gradul acestui reflux. Dacă avem reflux vezico-ureteral la un copil cu vârsta de sub șase luni, de grad mic, și copilul nu face infecție urinară, atunci copilul este doar urmărit, nu facem nimic. Dacă face infecții urinare frecvente, atunci putem să dăm profilaxie antibiotică. Dacă refluxul este de grad mare și nu face infecție urinară, atunci îl urmărim. Dar dacă refluxul este de grad mare și face infecție urinară atunci intervenția este chirurgicală”, explică medicul specializat în nefrologie pediatrică.

Tratamentul cu antibiotic este recomandat numai de medicul specialist, dar numai în cazul în care copilul face infecții urinare frecvente, iar intervenția chirurgicală este amânată.

Ultimul update: 9 noiembrie 2018

SănătateaTV.ro