A inceput un an nou si, dupa ce ne-am facut bilantul anului trecut, a venit momentul sa ne facem planuri pentru 2020. Și sa ne gandim ce asteptari avem. Deci ce astept eu, omul Ileana Toma – jurnalist –  de la sistemul de sanatate in noul an?

Sa incepem cu inceputul. Ce este sistemul de sanatate? Conform definitiei, sistemul de Sanatate este totalitatea resurselor de promovare a sanatatii, de profilaxie, de ingrijiri medicale, incluzand organizatiile sanitare si relatiile dintre ele. De la acest sistem eu astept, in primul rand, sa isi indeplineasca obiectivele pentru care a aparut: imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, oferirea de servicii de sanatate la standarde inalte si asigurarea accesului echitabil la serviciile medicale.

Sa o luam pe rand. imbunatatirea starii de sanatate a populatiei. Astept ca programele de screening promise cam de toti cei care au fost sau sunt la guvernare sa devina realitate si sa nu ramana pe hartie. Și imi doresc ca datele stranse sa nu ramana intr-un sertar, asa cum s-a intamplat de prea multe ori, ci sa fie analizate cu atentie si pe baza lor sa fie luate masuri eficiente ce vor da rezultate in viitor.

Astept ca educatia pentru sanatate sa nu ramana in continuare ceva ”ce trebuie facut”, fara a se face vreodata sau care se face superficial. De exemplu, as vrea ca fiica mea, in clasa pregatitoare, sa nu mai invete la scoala, la un curs de prim ajutor predat de asistenta medicala, ca daca un coleg a lesinat trebuie sa ii puna mana la gat – practic mimand ca verifica pulsul. Nu stia de ce trebuie sa faca asta si oricum un copil de sase ani nu ar putea sa o faca. insa nicio clipa nu i s-a spus sa sune la 112 sau sa ceara ajutorul unui adult.

Astept ca adultii si copiii deopotriva sa aiba de unde sa invete ce alegeri sa faca pentru a-si pastra sanatatea. insa as vrea sa nu fie vorba de programe ”heirupiste”, nebazate pe analize atente si pe strategii pe termen lung. Fara preventie, sistemul de sanatate va fi, mai devreme sau mai tarziu, ingenuncheat. Fara preventie, prapastia dintre noi si statele din vestul Europei in ceea ce priveste speranta de viata va continua sa se adanceasca.

Și mi-as dori si sa nu mai aud de automedicatie, de tratamente gasite pe internet. Medicii invata ani de zile, se specializeaza si supraspecializeaza dintr-un motiv – ei, nu dr. internet, trebuie sa puna diagnostice si sa prescrie tratamente, cunoscand interactiunile dintre substante, istoricul pacientul si cum functioneaza organismul in ansamblul sau.

Iar de la cea mai numeroasa generatie de rezidenti de pana acum astept sa ramana in tara si sa lucreze pentru ca sistemul de sanatate sa devina ceea ce ne dorim cu totii, iar sistemul de sanatate sa le ofere conditii si motivatia sa ramana.

Și ajungem la partea de tratament, la furnizarea de servicii medicale la standarde inalte. imi doresc ca pacientii sa aiba acces, indiferent unde se afla, la cele mai noi tratamente.

As vrea ca nimeni sa nu mai mearga la spital cu teama de infectii nosocomiale. Iar pentru asta mi-as dori ca spitalele sa raporteze situatia reala privind aceste infectii si sa foloseasca instrumentele de comunicare intre unitatile medicale pe care le au la dispozitie.

Astept ca eventualele incidente, inerente de altfel, sa nu fie ascunse sub pres, ci recunoscute si analizate, pentru a invata din ele si a le evita, in masura in care este posibil, pe viitor.

Iar evaluarea sistematica a performantelor cadrelor medicale ar trebui sa devina realitate. Avem medici si asistenti medicali care lucreaza cu stiinta si pasiune, care se dedica pacientului. 

Mi-as dori ca intreg personalul medical sa respecte protocoalele, pornind de la regulile de igiena. Știati ca infectiile intraspitalicesti afecteaza 1,4 milioane de oameni in intreaga lume, iar in unitatile de terapie intensiva aproximativ 30% dintre pacienti sunt infectati? Mortalitatea tinde sa ajunga la 44%, iar una dintre cauzele principale este igienizarea necorespunzatoare a mainilor. Sunt date oferite de Agentia Nationala de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS).

Astept sa nu mai fie inaugurate sectii care nu functioneaza de fapt si ca investitiile care se anunta sa devina realitate intr-un interval rezonabil de timp. As vrea sa profitam de fondurile internationale care ne sunt puse la dispozitie, sa le accesam si sa le utilizam efficient pentru dezvoltarea sanatatii.

Știu ca deficitul de medici in unele specialitati si in unele zone nu se poate rezolva intr-un an. Știu ca motivele care stau la baza acestui deficit sunt complexe si ca un prim pas s-a facut, prin cresterea salariilor. Raman altele, precum respectul fata de medici, dezvoltarea zonelor unde exista deficit de personal, conditiile din unitatile medicale si asa mai departe. Cu toate acestea sper ca, intr-un viitor nu foarte indepartat, rapoartele Uniunii Europene privind sistemul de sanatate romanesc sa nu mai sune astfel: ”Distributia inegala a serviciilor medicale si a lucratorilor din domeniul sanatatii ridica obstacole in calea accesului la ingrijire medicala, in special pentru cei care locuiesc in zonele rurale”. 

insa asteptarile mele nu sunt numai de la factorii de decizie, de la managerii unitatilor si de la cadrele medicale. Asteptarile mele se indreapta si catre pacient.

Astept ca pacientii sa inteleaga ca Unitatile de Primiri Urgente sunt pentru urgente. Astept sa le ofere cadrelor medicale respectul pe care acestea le merita si sa nu le jigneasca, inclusiv oferindu-le ”atentii”. Astept sa urmeze indicatiile oferite de medici si sa aiba grija de propria sanatate.

Și sa nu uitam obiectivul asumat in cor de toate ”rotitele” ce formeaza sistemul de Sanatate: ”Sa punem pacientul in centrul sistemului medical”. Astept ca 2020 sa transforme acest obiectiv in realitate.

Ileana Toma – editor coordonator RoHealthReview.ro / SanatateaTV.ro