Ambrozia este o buruiană care crește pe câmp, pe terenurile virane sau în locurile neamenajate. August și septembrie sunt lunile în care se manifestă cel mai mult alergia la ambrozie, pentru că în această perioadă planta polenizează.

Medicul Ovidiu Berghi, specialist în alergologie, a explicat pentru SănătateaTV.ro care sunt simptomele acestei alergii și cum se tratează.

 

Cum se manifestă alergia la ambrozie?

Pentru că discutăm de un alergen care vine în contact cu corpul nostru pe cale respiratorie, el se va manifesta cu mâncărimi de nas, de ochi, cu usturimi de nas, de ochi, cu nas înfundat, cu strănut. Nu e obligatoriu să fie simptomatologia prezentă integral la toți pacienții. Dacă ai minimum două simptome care țin cel puțin o săptămână, pe timp de vară, începând cu sfârșit de iulie și început de august, și nu ai febră, frisoane, care să sugereze o infecție, e cazul să ne gândim și la o patologie alergică.

 

Care este perioada în care alergia la ambrozie se manifestă cel mai mult? Ce riscă populația astmatică atunci când această plantă înflorește?

August-septembrie este sezonul de polenizare la ambrozie. Dar acum, în funcție de cât de cald este afară, poate să înceapă la sfârșitul lui iulie și să se termine la începutul lui octombrie. Riscul de astm: pacientul cu rinită alergică are oficial un risc de astm de 40% și atunci inevitabil și ambrozia poate să dea manifestări de astm.

 

Cum recunoaștem simptomele alergiei la ambrozie?

N-aș putea să zic că sunt simptome specifice pentru ambrozie. Polenurile care dau alergii sunt polenuri microscopice purtate de vânt. Simptomatologia lor e identică indiferent că discutăm de polenul de iarbă verde, care începe să fie în aer cu luna aprilie, sau polenul de mesteacăn, care începe să fie în aer la sfârșit de februarie, început de martie, sau polenul de ambrozie și pelin, care sunt începând cu august. Simptomatologia este acceași. La ambrozie se pare că este o simptomatologie mai severă ca intensitate, dar simptomele sunt aceleași. Nu există un simptom specific pentru un polen.

 

Care este tratamentul pentru alergia la ambrozie?

După ce ai depistat despre ce alergen este vorba, discutăm despre reducerea expunerii la alergen, discutăm despre tratamentul simptomatic al bolii (îți controlează boala, dar nu ți-o vindecă) și tratamentul de vindecare, adică imunoterapia.  Sunt trei chestii mari pe care eu le recomand la fiecare pacient: geamurile casei trebuie să stea închise începând cu 5-6 dimineața până la 4 după-amiaza, pentru că polenul îți intră în casă peste tot, și aerul condiționat la fel. În al doilea rând, lenjeria de pat și rufele obligatoriu nu au voie să fie uscate în bătaia vântului în sezonul de polenizare, pentru că vântul bate, polenul se oprește în fața de pernă și după aceea respiri polen pe nas toată noaptea. Iar a treia chestie, pentru că e un  polen relativ lipicios, se lipește de păr, ajungi acasă și ai apoi treci polenul pe pernă, pe piele, pe haine.

 

Se poate face desensibilizare în cazul alergiei la ambrozie?

Dacă întâi te-ai sensibilizat pe parcursul unor ani și ulterior ai devenit alergic, acest tratament îți reînvață corpul să tolereze polenul de ambrozie, să-l perceapă precum ceva inofensiv. În România se folosește cel mai des imunoterapie orală, sunt  picături sublinguale cu extract de ambrozie. Inițierea este obligatoriu făcută de către alergolog, orice altă specialitate nu are voie să o facă. Prima doză se face cu medicul alergolog în cabinet sub supraveghere, prima picătură. Ulterior, pacientul stă cam 30 de minute în clinică pentru observații, așa cer protocoalele. Ulterior, începând de a doua zi, pacientul își urmează singur acasă tratamentul. Și ține până pe la începutul lui octombrie, rata de vindecare sau de obținere a toleranței e cam 80%.

 

Există reacții de sensibilitate încrucișată la ambrozie?

Da. De exemplu, ambrozia face parte dintr-o familie mai mare de plante numite asteracee. Pacienții alergici la ambrozie, cu o mare probabilitate, vor reacționa și la vărul ei pelinul și la floarea soarelui. Procentul merge undeva spre 75% pentru floarea soarelui. Noi în sudul țării avem sute de mii de hectare cu floarea soarelui și atunci simptomatologia e destul de probabil să apară. Și e și o chestie importantă legată de timp, în sensul că tu vezi că ai simptome sau te deranjează simptomele în august și septembrie, dar floarea soarelui este în iunie ca polen și tu vei avea aceleași simptome, poate nu la fel de severe în mai-iunie.

 

România are de anul acesta o lege care combate planta dăunătoare. Însă, până acum, această lege nu s-a pus în aplicare, cu toate că sunt prevăzute și amenzi. Cum vedeți această lege?

Am citit-o și eu din curiozitate, legea nu este rea. Intenția este foarte bună, dar ambrozia este o plantă foarte păcătoasă. Oriunde găsește loc, ea ajunge. O plantă de ambrozie poate să producă până la un miliard de grăuncioare de polen. Nu ai cum să o extirpi. Am citit că ea vine din America, în America sunt legi foarte dure împotriva ambroziei  și totuși nu reușesc, cu amenzi mult mai mari decât la noi. Nu ai cum, ar trebui să ari tot pământul. Cine recunoaște ambrozia și poate să o scoată de pe terenul propriu da. Și legea mai are o problemă: acolo spune că se fac echipe de la primărie, de la garda de mediu, de la direcția de sănătate publică sau veterinară, dar întâi trebuie să recunoști ambrozia. Trebuie să știi cum arată ambrozia, trebuie să ai oameni competenți în a o recunoaște, pentru că așa este foarte ușor să dai o amendă, dar oamenii să o întoarcă în instanță, pe ce motiv mi-ai dat tu, ce competențe ai tu să recunoști ambrozia. Legea este bună, este modernă, dar chiar dacă va fi pusă drastic în aplicare nu cred că va rezolva problema, nu are cum.

Ultimul update: 29 noiembrie 2018

SănătateaTV.ro