Cel mai modern heliport medical în terasă din România este funcțional începând de astăzi la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB). Construcția finanțată de o companie privată, în valoare de un milion de euro, a fost realizată într-un timp foarte scurt. Astfel, timpul de intervenție în cazul pacienților se va îmbunătăți cu 25 sau chiar 30 de minute.

 ”Putem acorda acele îngrijiri medicale pacientului mult mai repede decât până acum (...). După ce elicopterul va ateriza, personalul nostru va urca să preia pacientul de la elicopter (...). Eu apreciez că va dura cinci minute cu totul, de la deschiderea ușii elicopterului până când pacientul va ajunge în resuscitare”, a declarat dr. Silvia Nica, medic-șef al UPU în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București. 

Investiția pentru noul heliport a inclus construcția unui lift și a unui culoar suprateran prin care pacienții să ajungă direct la Unitatea de Primiri Urgență a spitalului.

”Pentru pacientul român este cel mai mare beneficiu pentru că, în felul acesta, se scurtează foarte mult durata transportului. În funcție de patologia bolnavului, cu cât este diagnosticat rapid, precoce, cu un diagnostic de certitudine și începerea terapiei țintită pe patologia respectivă, șansele de supraviețuire cresc”, a explicat și dr. Adriana Nica, manager al Spitalului Universitar de Urgență București.

În 2018, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Universitar au fost transferați cu elicopterul peste 200 de pacienți din toată țara. Proiectul a fost demarat după ce s-a constatat că ideea heliportului la nivelul solului nu este viabilă. Heliportul în terasă a fost construit pe Blocul Operator Central al Spitalului Universitar de Urgență București.

”Deasupra acestei structuri este amplasată platforma de aterizare, care este special destinată elicopterelor. Este fabricată în Spania. Producătorul a adaptat această platformă de aterizare pentru situațiile vitrege din Marea Nordului, de pe platformele de exploatare petrolieră în condiții de mediu salin. Platforma este confecționată dintr-un aliaj de aluminiu, iar la suprafață are o vopsea specială care este și aderentă, împotriva alunecării, la fel cum sunt și striațiile special concepute”, a afirmat comandor Romeo Lupu, reprezentantul contructorului.

De noul heliport vor beneficia în special pacienții cu infarct miocardic acut, veniți din toată regiunea de sud a României, dar și pacienții traumatizați grav, pacienții în come sau pacienții cu accident vacular cerebral. Pe lângă heliport, Spitalul Universitar de Urgență București va beneficia în curând și de o colaborare în domeniul medical cu statul Israel.

”O să trimitem în Israel cadrele medicale care se ocupă de urgențe, de camera de urgențe, să vadă cum se desfășoară lucrurile în Israel. Sperăm ca experiența noastră să ajungă și aici”, a anunțat David Saranga, Ambasadorul Israelului în România.

Ultimul update: 3 decembrie 2019

SănătateaTV.ro