Studii ştiinţifice recente au demonstrat că celulele stem pot repara daunele cauzate de expunerea la radiaţii ridicate.

Deocamdată, tabletele cu iod sunt măsura de ultimă instanţă pentru protejarea persoanelor care intră în contact cu mediul radioactiv. Aceste tablete au efect împotriva iradierii cu iod radioactiv, dar acesta este doar unul din multele materiale radioactive eliberate în timpul unui dezastru nuclear. În ceea ce priveşte existenţa unui tratament eficient pentru efectele iradierii, acesta nu s-a descoperit încă, dar există însă dovezi că pe viitor lucrurile se vor schimba.

Companiile specializate în biotehnologie dezvoltă noi terapii, lăsând celulele stem adulte autologe sau proprii să se maturizeze în celule sanguine, inclusiv leucocite, de altfel şi prima linie de apărare împotriva infecţiei. Radiaţia nucleară eliberată în timpul unui dezastru nuclear distruge toate celulele sanguine, acest proces anihilând sistemul imunitar.

Victimele devin excesiv de vulnerabile la infecţii, adesea decedând. În urma catastrofei petrecute în Japonia, statul nipon este îngrijorat că poate rămâne fără capacitate de stocare şi cere ajutor. În acest context, cea mai mare bancă de celule stem din Europa, Cryo-Save Group NV, s-a oferit să stocheze celule stem adulte proprii pentru Japonia, ţară care doreşte să recolteze celule stem de la lucrătorii din echipele de salvare. Şi asta deoarece aceştia sunt susceptibili de a fi expuşi la nivele ridicate de radiaţii, din cauza exploziilor din cadrul centralei nucleare de la Fukushima.

Expertul în celule stem, profesorul Schroyens, de la Departamentul de Hematologie al Spitalului Universitar Antwerp, a confirmat importanţa depozitării celulelor stem ale persoanelor care vor fi expuse la radioactivitate ridicată. Potrivit acestuia, „expunerea puternică la radiaţii distruge măduva osoasă, care este responsabilă de producerea de celule sanguine. Acest lucru dezarmează aproape complet sistemul imunitar al victimelor. Depozitarea şi administrarea de celule stem poate salva vieţi.”

SănătateaTV.ro