Unul dintre cele mai moderne centre de diagnostic şi tratament oncologic din Europa şi-a deschis porţile în data de 31 mai 2012, la Braşov. De altfel, Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic Braşov, construit pe o suprafaţă de 8.000 mp, este prima investiţie privată “centru integrat” – chirurgie, chimioterapie şi radiologie – în domeniul oncologic. În acelaşi timp, în noua unitate medicală vor fi tratate şi cazurile sociale.

“Încercăm şi pentru persoanele cu probleme sociale deosebite să le tratăm. Nu putem refuza pe nimeni şi le vom trata pe aceste persoane în aceleaşi condiţii în care va fi tratat orice pacient”, a declarat în cadrul deschiderii Gheorghe Duţu, directorul general al Centrului de Diagnostic şi Tratament Oncologic Braşov.

Activitatea Centrului de Diagnostic şi Tratament Oncologic se bazează pe asistenţă medicală integrală, medicină bazată pe dovezi şi managementul cazului. Noul Centru este dotat cu echipamente medicale ce îndeplinesc standardele europene, acoperind necesităţile de diagnosticare şi tratament pentru o populaţie de un milion de locuitori.  

“Împreună cu celelalte metode de investigaţie crează cea mai modernă platformă integrată de diagnostic imagistic din ţară. Vom introduce în 2-3 luni această procedură – rezonanţă magnetică, PET CT – într-o singură investigaţie. Sunt puţine centre în Europa care fac această investigaţie”, potrivit dr. Aurel Tudose, medic şef Secţia Radioterapie din cadrul Centrului de Diagnostic şi Tratament Oncologic Braşov.

Laboratorul de analize medicale este, de asemenea, dotat cu echipamente de ultimă generaţie, noutatea fiind metoda de diagnosticare prin hibridizare în situ cu fluorescent.

“Piesa de rezistenţă este un aparat de biochimie şi imunologie, care concentrează tehnici de diagnostic de la cele mai vechi la cele mai noi, de la spectrofotometrie, prin care se detectează analiţii obişnuiţi – glicemia, transaminazele şi alte analize uzuale –, până la chemiluminiscenţă”, a explicat dr. Anca Ilea, şef Laborator analize medicale.

De altfel, Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic Braşov reprezintă o şansă în plus pentru pacienţii din toată ţara, aceştia având astfel posibilitatea de a se diagnostica şi trata corect şi la standarde europene chiar şi în România. Potrivit Cezar Irimia, preşedinţele Alianţei Pacienţilor Cronici din România, noul Centru este un drept la normalitate redat pacienţilor oncologici.

Noul Centru se numără printre puţinele spitale din România climatizate în totalitate. Potrivit, Gheorghe Duţu, directorul general al Centrului de Diagnostic şi Tratament Oncologic Braşov, “avem controlul climatizării absolut peste tot, începând de la blocul operator, zona de ATI, zona de nucleară, zona de radioterapie, de imagistică, de acces, zonele de cazare. Absolut totul este monitorizat din punct de vedere climatic.”

Centrul de Diagnostic si Tratament Oncologic Braşov are 37 de saloane, 10 paturi de spitalizare de zi şi 84 de paturi pentru spitalizare continuă, iar personalul medical a fost specializat în Germania, Turcia şi Italia.

SănătateaTV.ro