Oamenii de ştiinţă susţin că au descoperit cinci gene noi care cresc riscul dezvoltării bolii Alzheimer, potrivit bbc.co.uk. Astfel, numărul genelor corelate cu afecţiunea Alzheimer a ajuns la 10, iar ultimele cinci gene identificate afectează trei procese ale corpului şi ar putea deveni ţinte pentru tratamente noi.

Dacă ar putea fi eliminat efectul tuturor celor 10 gene, şansele ca boala să se dezvolte s-ar diminua cu 60%, arată un studiu publicat în „Nature Genetics”. Oricum, echipa de cercetători avertizează că este nevoie de aproximativ 15 ani pentru dezvoltarea de tratamente.

 

Alzheimer este o afecţiune genetică în proporţie de 80%. Prima genă corelată cu această afecţiune (APOE) a fost descoperită  acum 17 ani, însă până în 2009 oamenii de ştiinţă au mai identificat şi alte gene. Ultimele cinci gene descoperite acţionează asupra a trei componente ale organismului, mai exact modalitatea în care acesta reacţionează la colesterol, mecanismul prin care celulele creierului procesează moleculele mari (endocitoza) şi sistemul imunitar.

 

Profesor dr. Julie Williams de la Universitatea din Cardiff care a condus studiul internaţional a declarat că „ceea ce este interesant la acest studiu este faptul că am descoperit procese genetice specifice şi că avem ţinte precise pentru identificarea unor tratamente.” Profesor dr. Williams a mai adăugat că „dacă efectul acestor gene ar putea fi eliminat, atunci numărul cazurilor s-ar reduce cu 60%.” În Marea Britanie există circa 500.000 de oameni care suferă de Alzheimer iar dacă prevenţia s-ar putea realiza la 60% din cazuri aceasta ar însemna 300.000 de oameni vindecaţi.

 

Alzheimer este o boală problematică din cauza îmbătrânirii populaţiei. Societatea de Alzheimer estimează că până în 2021 incidenţa cazurilor oamenilor cu demenţă va atinge cifra de un milion.

 

Rebeca Wood, director executiv în cadrul Institutului de Cercetare pentru Alzheimer din Marea Britanie este de părere că „aceste descoperiri reprezintă un pas înainte în lupta cu demenţa. Este necesară găsirea unor mijloce de stopare a acestei afecţiuni devastatoare dar studiul realizat a declanşat noi idei, colaborări şi dorinţa unei cercetări permanente în acest sens.”

SănătateaTV.ro