Un nou studiu arată, în premieră, că ar putea exista o modalitate de prevenire a declinului memoriei și funcțiilor cognitive ca urmare a înaintării în vârstă. Este vorba despre utilizarea terapiei genice pentru a crește nivelul din creier al proteinei Klotho, implicată în procesul de îmbătrânire.

Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători din Spania și a fost publicat în revista de specialitate Molecular Psychiatry.

Potrivit specialiștilor, cercetarea este extrem de importantă, întrucât, în urma sa, s-a descoperit că injectarea unei doze de genă Klotho în sistemul nervos central al cobailor tineri a prevenit declinul funcțiilor cognitive la bătrânețe.

De asemenea, ei au descoperit că tratamentul a oferit protecție chiar și când a fost administrat la vârste înaintate.

Noua cercetare a pornit de la analize realizate anterior, care au demonstrat rolul benefic al genei Klotho în controlarea mecanismelor asociate înaintării în vârstă. Studii anterioare au arătat că atunci când activitatea sa este blocată, gena grăbește declinul memoriei și al funcției de învățare, iar atunci când exprimarea sa este intensificată, crește longevitatea.

Pentru noul studiu, echipa de cercetători a intensificat exprimarea genei Klotho pentru a crește producția proteinei asociate acesteia.

Cercetătorii spanioli speră că descoperirea lor va contribui la dezvoltarea unor noi tratamente pentru boli neurodegenerative precum demența.

Descoperită în anul 1997, gena Klotho este implicată în procesele de îmbătrânire. Lipsa proteinei transmembranare codificată de aceasta duce, între altele, la o îmbătrânire accelerată sau la apariția rezistenței la insulină. 

SănătateaTV.ro