O echipă de cercetători americani a descoperit în mostre de sol o nouă familie de antibiotice. Potrivit specialiștilor, compușii naturali ar putea fi utilizați pentru combaterea unor infecții rezistente la tratament. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista de specialitate  Nature Microbiology.

Potrivit oamenilor de știință, malacidinele descoperite în sol au anihilat câteva bacterii rezistente la antibiotice, între care stafilococul auriu.

Cercetătorii au explicat că în pământ există milioane de micro-organisme care produc numeroși compuși naturali cu potențial terapeutic, inclusiv noi antibiotice.

Pentru realizarea studiului, specialiștii au analizat peste o mie de mostre de pământ colectate de pe teritoriul Statelor Unite. Compușii naturali au fost testați pe șoareci infectați cu stafilococul auriu, iar rezultatele au fost îmbucurătoare, infecțiile cutanate cu această bacterie fiind eliminate.

Oamenii de știință speră că descoperirea lor va pava calea dezvoltării unor noi antibiotice pentru bacteriile rezistente la tratament.

„Este imposibil de spus când, sau dacă, descoperirea unui antibiotic în primă etapă, cum este cazul malacidinelor, va avansa până la testele clinice. Este un drum lung şi anevoios de la descoperirea iniţială a unui antibiotic până la entitatea utilizată clinic”, a explicat coordonatorul studiului, Sean Brady.

Potrivit specialiștilor, bacteriile rezistente la antibiotice reprezintă una dintre cele mai mari amenințări pentru sănătatea globală. Statisticile arată că, anual, 700 de mii de persoane mor din cauza infecțiilor rezistente la tratament.

SănătateaTV.ro