Cercetătorii de la Universitatea York, din Marea Britanie, au descoperit că un medicament folosit în tratarea astmului alergic poate împiedica extinderea cancerului de prostată către alte organe. Descoperirea a fost publicată în jurnalul Oncogenesis.

Oamenii de știință au descoperit că o proteină din măduva osoasă funcționează ca „o stație de andocare magnetică” pentru celule care provoacă apariția cancerului de prostată, ajutându-le să se dezvolte și să se răspândească înafara prostatei.

Odată cu această descoperire, cercetătorii au găsit și modalitatea prin care pot împiedica răspândirea acestora: este vorba de utilizarea unui medicament non-toxic, care a mai fost testat pentru tratarea astmului alergic.

Potrivit cercetătorilor, substanța blochează capacitatea de înmulțire a celulelor canceroase. Acest lucru înseamnă că, pe viitor, medicamentul poate fi folosit pentru a încetini răspândirea cancerului sau pentru a contribui la anihilarea celulelor canceroase după curele de chimioterapiei.

„Știm că medicamentul are efect asupra celulelor umane, acum însă trebuie să găsim doza optimă pentru pacienți și să ne dăm seama dacă acesta oferă oamenilor mai mult timp pentru a se lupta cu boala sau dacă poate chiar stopa extinderea canerului”, a spus profesorul Norman Maitland, șeful catedrei de biologie moleculară din cadrul Universității York.

Potrivit acestuia, în viitorul apropiat specialiștii vor începe testele clinice, descoperirea fiind un pas extrem de important în combaterea cancerului de prostată și reducerea numărului de decese cauzate de această boală.

Conform datelor existente, aproape 80% dintre bărbații care au cancer de prostată în stadiul avansat dezvoltă tumori osoase, care, în cele mai multe cazuri, se dovedesc fatale.

Anual, în România, cancerul de prostată omoară peste 2000 de bărbați, arată statisticile GLOBOCAN, în timp ce la nivel mondial, aproape 307.500 de bărbați își pierd viața din cauza acestei boli. 

SănătateaTV.ro