Un nou studiu făcut de o echipă de cercetători din Coreea de Sud și Singapore răstoarnă toate teoriile privind factorii care cauzează apariția bolii Parkinson.

Până în prezent, oamenii de știință au ajuns la concluzia că apariția bolii Parkinson este cauzată de nivelurile scăzute de dopamină din organism implicate în controlul mișcărilor. Lipsa acestui neurotransmițător apare atunci când celulele nervoase dintr-o anumită parte a creierului ce produc dopamină se deteriorează sau se distrug. Cauza exactă a acestei afectări a celulelor nervoase nu se cunoaște însă.

Noul studiu, publicat în jurnalul Neuron contrazice însă, această teorie.

Folosind o tehnică de ultimă oră, cercetătorii au intensificat instrucțiunile de suprimare a mișcării transmise creierului.

Această operațiune a determinat o hiperactivitate a neuronilor talamici ventrolaterali, care sunt implicați în controlul motricității.

La rândul său, hiperactivitatea pare să fi cauzat rigiditate musculară și contracții la rozătoarele pe care s-au efectuat testele de laborator. Simptomele sunt similare cu cele autoimune ale bolii Parkinson.

Potrivit specialiștilor, șoarecii cu un nivel scăzut de dopamină, dar care nu prezentau această hiperactivitate a neuronilor talamici, se mișcau normal și nu prezentau simptomele bolii Parkinson.

Potrivit datelor oficiale, boala afectează peste 6,4 milioane de persoane din întreaga lume. Conform Asociației de luptă împotriva bolii Parkinson, în România, peste 70 de mii de oameni suferă de această afecțiune. 

SănătateaTV.ro