Oamenii de știină din Statele Unite au dezvoltat o metodă prin care celulele canceroase sunt ucise, privându-le de glutamină, principalul nutrient de care au nevoie pentru a crește și a se răspândi.

Utilizând această nouă metododă, cercetătorii au reușit să stopeze creșterea unei tumori canceroase. Pentru a face acest lucru au folosit un compus experimental, denumit V-9302, pentru a bloca absorbția glutaminei de către celulele canceroase.

Compusul a fost testat pe celulele canceroase crescute la șoareci, dar și folosind linii celulare canceroase dezvoltate în laborator, in vitro.

Potrivit cercetătorilor, compusul a reușit să diminueze creșterea celulelor canceroase și a afectat răspândirea acestora prin stimularea stresului oxidativ, fapt ce, în cele din urmă, a dus la moartea celulelor canceroase.

Potrivit oamenilor de știință, glutamina este transportată prin organism către celulele canceroase prin intermediul unui tip de proteină, denumit ASCT2, un transportator de aminoacizi, iar compusul nou dezvoltat a blocat activitatea genei care codifică acest transportator.

Glutamina este un aminoacid care se găsește din abundență în corpul nostru, mai ales în sânge și în țesutul osos. Principalul său rol este să ajute la sinteza proteinelor din celule. Din păcate însă, el este și un nutrient cheie pentru numeroase tipuri de tumori canceroase, explică specialiștii.

Descoperirea a fost publicată, săptămâna aceasta, în revista de specialitate Nature Medicine. 

SănătateaTV.ro