Oamenii de știință au dezvoltat o moleculă care declanșează autodistrugerea celulelor canceroase, fără a afecta și celulele sănătoase. Descoperirea a fost publicată în revista Cancer Cell.

Cercetătorii de la o universitate medicală din Statele Unite au testat noua moleculă pe celule care provoacă leucemia mieloidă acută.

Ei ajuns la concluzia că molecula induce o formă de „sinucidere”(apoptoză) a celulelor canceroase prezente în mostrele luate de la pacienți care suferă de leucemie mieloidă acută. Deși molecula a fost creată special pentru a combate acest tip de cancer, specialiștii susțin că ea ar putea combate și alte cancere.

„Sperăm că acest compus se va dovedi mult mai eficient decât terapiile curente anti-cancer, cauzând auto-distrugerea directă a celulelor canceroase”, a explicat coordonatorul studiului, profesorul și biochimistul Evripidis Gavathiotis.

Molecula nou creată a fost testată pe șoareci prin efectuarea unui transplant de celule leucemice mieloide umane la animale. Astfel, cercetătorii au descoperit că, 43% dintre șoarecii cărora li s-a administrat molecula erau încă în viață la 60 de zile după tratament.

De asemenea, rezultatele au arătat că ei nu prezentau nici un semn de toxicitate, molecula cruțând celulele și țesuturile sănătoase. 

SănătateaTV.ro