Cercetătorii francezi au descoperit o soluţie promiţătoare pentru amnezie care se bazează pe grefarea de celule şuşă olfactive umane.  Un experiment realizat pe şoarecii amnezici a arătat faptul că animalele şi-au recuperat memoria prin utilizarea terapiei celulare, potrivit upperplace.com.

Rezultatele studiului reprezintă colaborarea fructuoasă dintre echipele de cercetători de la Universităţile din Marseille şi Montpellier care s-au asociat cu Centrul Naţional pentru Cercetări Ştiinţifice din Franţa. Studiul a fost publicat în Jurnalul de Investigaţii Clinice.

 

Celulele şuşă olfactive umane au fost injectate în creierul sau în lichidul care înconjoară măduva spinării la şoarecii care sufereau de amnezie. La patru săptămâni după realizarea grefei, testele de comportament au arătat că şoarecii care au fost încluşi în acest experiment şi-au redobândit abilitatea de a învăţa şi a memora locul în care este plasat un obiect dar şi să facă ascoierea dintre recompensă şi un anumit miros.

 

Animalele testate au înregistrat scoruri similare cu cele specifice animalelor sănătoase, în timp ce şoarecii amnezici netrataţi au rămas incapabili să realizeze sarcinile de învăţare şi de memorare.

 

Analizele de ţesut au arătat că celule şuşă olfactive umane au fost implantate cu succes în zonele vătămate şi s-au transformat în neuroni.

Utilizarea celulelor şuşă nazale prezintă multe avantaje, potrivit cercetătorilor. Acestea sunt uşor de prelevat şi cultivat. Suplimentar, fiecare individ poate fi propriul donator eliminând riscul respingerii imunitare şi asigurând accesul imediat la aceste celule.

 

Pe termen lung acest studiu ar putea deschide calea unui experiment clinic care să se bazează pe autogrefarea celulelor şuşă olfactive la oamenii amnezici.

 

Aceste teste vor fi continuate după acelaşi model şi pentru animalele care suferă de alte afecţiuni cum ar fi maladia Alzheimer.

SănătateaTV.ro