Aproape 18.000 de pacienți sunt eligibili pentru a fi incluși în noul program de tratament fără interferon pentru hepatita C, a cărui negociere va fi reluată în curând, a anunțat Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

În comparație, în contractul actual, care expiră mâine, au fost trecuți 13.000, dar numărul a fost depășit și s-a ajuns la peste 14.000 de pacienți, a declarat pentru SănătateaTV.ro Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice.

De asemenea, pentru prima dată, ăn noul program nu se va mai ține cont de gradul de fibroză. O altă noutate este că sunt vizate și categorii noi de pacienți.

"Apar două categorii noi de pacienți. Pacienții care nu au răspuns la tratamentul fără interferon în anii anteriori, prin programele anterioare, acum vor avea șansa să fie retratați cu o altă formă de interferon. La fel, copiii între 12 și până în 18 ani au această posibilitate, de a fi tratați cu aceste molecule. Să nu uităm că înainte acești copii nu aveau altă șansă decât interferonul clasic", a spus Marinela Debu.

Odată ce a anunțul privind reluarea negocierilor a fost publicat pe site-ul CNAS, s-a intrat în perioada celor cinci zile în care oricine poate depune contestație. Dacă nu vor exista astfel de contestații, încep negocierile.

 

Actualul contract expiră la 31 august

 

Actualul contract privind programul de tratament fără inteferon pentru hepatita C expiră pe 31 de august.

"Speranța noastră este că se va trece foarte repede peste aceste chestiuni birocratice, vor începe negocierile și nu vor dura maximum cât prevede legea. Legea spune că pot să meargă până la 60 de zile. Am văzut și anul trecut că nu a fost chiar așa. Sperăm să nu fie nici anul acesta și să se scurteze, pentru că ieșim din perioada vechiului contract cost-volum-rezultat. Și, cel puțin eu, nu am văzut niciun anunț din partea CNAS-ului de prelungire cu o lună-două a contractului curent. Deci probabil că va fi, inevitabil, cel puțin o lună, dacă nu mai mult, de pauză între cele două contracte. Anul trecut au fost două luni. Deci speranța mea este totuși să se scurteze cât de mult se paote, dar este inevitabilă pauza", a spus Marinela Debu.

 

Pacienții nu vor fi afectați de pauza dintre contracte

 

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice subliniază că  pacienții actuali nu vor fi afectați în niciun fel de perioada de pauză dintre cele două contracte. Însă, până la intrarea în vigoare a noului contract, nu vor fi incluși pacienți noi.

"E foarte important de știut că orice pacient care și-a început tratamentul interferon free (fără interferon) nu contează ziua în care l-a început, chiar și în ultima zi de pe actualul contract, nu va fi afectat de perioada aceasta în care sunt negocieri și se trece la un nou contract cost-volum-rezultat.  Pur și simplu nu vor mai putea fi făcute inițieri noi, nu vor mai putea intra noi pacienți pe tratament. Dar toți pacienții care și-au început tratamentul își vor cotinua tratamentul, își vor lua absolut normal pastilele. Nu vor fi absolut deloc afectați", a explicat Marinela Debu, președintele asociației.

Ultimul update: 30 august 2019

SănătateaTV.ro