Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) are în vedere demararea unui Subprogram de Oncologie Pediatrică în cadrul Programului Național de Oncologie. Anunțul a fost făcut de președintele instituției, Vasile Ciurchea, prezent la Conferinţa Naţională dedicată problematicii cancerului la copii şi tineri, organizată de Asociaţia P.A.V.E.L.

„(...) Sigur că ne gândim şi încercăm să creionăm un subprogram, în cadrul Programului de Oncologie, dedicat oncologiei pediatrice. Urmează ca în perioada imediat următoare să discutăm cu specialiştii. Doar că la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu cred că ştim noi tot ce trebuie făcut şi atunci va trebui să ne aşezăm la masă cu specialiştii din domeniu, cu psihologii, cu absolut toţi cei care pot să contribuie cu ceva la acest subprogram. Şi asta ca să putem oferi absolut tot substratul de care are nevoie acest program, nu doar în a aloca nişte sume”, a declarat preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

De altfel, preşedintele CNAS a punctat şi nevoia introducerii de noi tratamente pentru terapia oncologică, precum şi necesitatea unor fonduri suplimentare pentru îngrijirea pacienţilor cu cancer.

„S-au introdus molecule noi în oncologie, se vor mai introduce şi altele. Tocmai au fost la Agenţia Naţională a Medicamentului câteva zile de analize pentru moleculele care nu primiseră acceptul de intrare pe listă. Au fost legate de contestaţii, s-au analizat şi o să intre. (...) Cu siguranţă trebuie mult mai mulţi bani, dar extrem de important este şi cum îi folosim”, a mai adăugat Vasile Ciurchea.

Pe lângă fondurile necesare unei îngrijiri de calitate, un alt aspect extrem de important care trebuie aplicat tot mai mult în tratamentul pacientului cu cancer este abordarea multidisciplinară.

„Pacientul oncologic nu se tratează decât dacă învăţăm cu toţii că trebuie o echipă multidisciplinară. Până acum câţiva ani nu exista comunicare între institute. Acum există o colaborare foarte bună şi există progres şi există cazuri medicale rezolvate. (...) Copilul oncologic se poate trata. Vreau să plecăm de la premisa aceasta, cum că ne putem trata copiii. Ni-i putem trata şi îi putem salva. Dar asta nu se face decât cu muncă de Sisif, cu o echipă multidisciplinară imensă, cu forţe imense şi cu recunoaşterea tuturor neajunsurilor. Dacă noi ni le recunoaştem şi dacă noi vedem care sunt punctele slabe şi avem curaj să le punctăm şi să luptăm pentru ele, atunci vom avea succes”, a menţionat conf. univ. dr. Carmen ORBAN, managerul Institutului Clinic Fundeni.

SănătateaTV.ro