Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) precizează că farmaciile pot elibera medicamentele compensate în funcție de contractele încheiate între medici și casele de asigurări de sănătate, la fel ca până în prezent.

Astfel, medicamentele cu și fără contribuție personală, prescrise de medici în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, pot fi ridicate de la orice farmacie aflată în contract cu aceeași casă de asigurări de sănătate ca și medicul prescriptor. „Aceasta înseamnă că rețeta compensată poate fi onorată într-o arie teritorială mult mai largă decât localitatea în care își desfășoară activitatea medicul prescriptor, și anume în întregul județ respectiv, în cazul rețetelor emise de cabinetele medicale/clinicile/spitalele aflate în relații contractuale cu o casă județeană de asigurări de sănătate”, se arată într-un comunicat CNAS.

Reprezentanții Casei mai spun că rețetele emise de cabinetele medicale/clinicile/spitalele aflate în relații contractuale cu CASAOPSNAJ (Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești) pot fi onorate de orice farmacie din țară aflată în contract cu casa respectivă.

Precizările CNAS vin în contextul apariției unor informații de presă care au sugerat că posibilitatea onorării rețetelor compensate ar fi fost limitată doar la localitatea în care își desfășoară activitatea medicul prescriptor. Reprezentanții instituției susțin că aceste informații induc pacienților neliniști nejustificate referitoare la tratamentele medicamentoase.

CNAS și-a propus ca anul acesta să finalizeze demersurile începute încă de anul trecut pentru ca rețetele compensate să poată fi eliberate la orice farmacie din țară, indiferent de casa de asigurări de sănătate cu care farmaciile au contract. „Finalizarea liberalizării onorării rețetelor compensate este dificilă din punct de vedere tehnic, în condițiile în care aceasta presupune modificări semnificative în două sisteme informatice, SIUI și SIPE”, susțin reprezentanții CNAS. Totodată, reprezentanții instituției dau asigurări că vor continua să facă toate demersurile necesare pentru a veni în sprijinul asiguraților și pentru a răspunde nevoilor reale legate de asistența medicală a acestora.

 

 

Ultimul update: 14 ianuarie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.