Primii trei pacienți cu amiotrofie spinală au început tratamentul cu medicamentul inovator nusinersen, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) printr-un comunicat. Pacienții sunt tratați la Centrul Național Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Copii „Dr. Nicolae Robănescu”. Anunțul vine după ce ieri, mai mulți pacienți cu amiotrofie spinală au protestat în fața CNAS, nemulțumiți că nu pot beneficia de medicamentul de care au nevoie, deși acesta se află pe lista compensatelor încă din luna mai. Prețul dozei de nusinersen este de 70.000 de euro, confirmă reprezentanții CNAS.

„CNAS a făcut deja demersuri pentru asigurarea finanțării tratamentului pentru primii patru pacienți. Menționăm că acest tratament inovator este unul deosebit de costisitor: în condițiile în care o singură doză de nusinersen are prețul de 341.000 lei (70.000 de euro), costul pe pacient, în primele două luni de la inițierea tratamentului, se ridică la circa 2,6 milioane lei. Având în vedere impactul bugetar major generat de inițierea tratamentului, CNAS va solicita sprijinul Ministerului Finanțelor pentru a putea asigura tratarea cu prioritate, în funcție de gravitatea bolii, a tuturor pacienților cu amiotrofie spinală care au ca recomandare terapeutică medicamentul nusinersen”, se arată în comunicatul instituției.

Reprezentanții CNAS mai spun că, din data de 17 octombrie, tratamentul cu nusinersen poate fi efectuat și la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca. Spitalul a fost inclus în lista unităților medicale care pot administra medicamentul în cadrul programului național curativ de boli rare, în urma unei evaluări facute de CNAS.

„La nivelul instituției noastre, lucrurile sunt într-o evoluție rapidă în privința acestui tratament. Vom evalua cu prioritate orice unitate medicală va solicita înscrierea pe lista celor care pot administra nusinersen, deoarece ne dorim ca până la sfârșitul anului să includem în tratament 20-21 de bolnavi”, a declarat, potrivit aceluiași comunicat, președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

Ultimul update: 19 octombrie 2018

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.