Cercetătorii britanici și americani și-au unit forțele pentru a detecta semnele de cancer timpurii, în încercarea de a detecta și trata boala înainte de apariția ei. Cercetătorii intenționează să „dea naștere” cancerului în laborator, pentru a vedea exact cum arată „din prima zi”. Aceasta este doar una dintre prioritățile de cercetare ale noii Alianțe internaționale pentru depistarea timpurie a cancerului. 

În cadrul acestei colaborări, Cancer Research UK va lucra alături de universitățile din Cambridge și Manchester, University College London și Universitățile Stanford și Oregon din SUA, pentru a face schimb de idei, tehnologie și expertiză în acest domeniu. 

 

Testele de detectare timpurie a cancerului, vitale pentru pacienți

 

Împreună, oamenii de știință își propun să dezvolte teste mai puțin invazive, precum teste de sânge, respirație și urină, pentru monitorizarea pacienților cu risc ridicat, îmbunătățirea tehnicilor imagistice pentru detectarea cancerului timpuriu și căutarea unor semne practic nedetectabile ale bolii. 

Însă ei recunosc că acest lucru „ca și cum ai căuta acul în carul cu fân”, iar testele ar putea să apară chiar și în zeci de ani. „Problema fundamentală este că nu vedem niciodată un cancer care se naște într-o ființă umană. Până când este descoperit, cancerul este deja instalat”, spune dr. David Crosby, șeful cercetărilor de detecție timpurie la Cancer Research UK.

Până în prezent, oamenii de știință spun că cercetările privind depistarea timpurie au fost la scară mică și că nu au fost corelate, deci le-a lipsit puterea oferită de studiile clinic pe grupuri mari de oameni. 

Dr. Crosby spune că această colaborare va „induce o schimbare imensă în sistemele de sănătate, schimbându-le de la combaterea costisitoare a bolii în stadiu tardiv, la oportunitatea de a interveni cât mai devreme posibil și de a furniza un tratament rapid și rentabil”. 

Cifrele arată că 98% dintre pacienții cu cancer de sân trăiesc timp de cinci ani sau mai mult dacă boala este diagnosticată în stadiul I - cel mai timpuriu stadiu - comparativ cu doar 26% în stadiul IV, cel mai avansat stadiu. Dar, în prezent, doar aproximativ 44% dintre pacienții cu cancer de sân sunt diagnosticați în cel mai timpuriu stadiu. 

În Marea Britanie, există programe de screening pentru cancerul de sân, de intestin și de col uterin, când oamenii ating o anumită vârstă. Cu toate acestea, în prezent nu există instrumente de screening fiabile pentru alte tipuri de cancer, cum ar fi cel de pancreas, hepatic, pulmonar și de prostată, ceea ce înseamnă că ratele de supraviețuire sunt adesea mult mai mici.

Ultimul update: 21 octombrie 2019