Lipsa de informare a populației privind antibioticele, accesul facil la aceasta categorie de medicamente prin nerespectarea normelor de eliberare a lor, dar și prescriere de antibiotice cu spectru larg de acțiune fără o antibiogramă se numără printre factorii care favorizează consumul exagerat de antibiotice în România. Este semnalul de alarmă tras de Asociația Colegiul Pacienților în contextul Săptămânii mondiale a conștientizării importanţei antibioticelor.

 

Apelul Colegiului Pacienților către Ministerul Sănătății

 

În aceste condiții, Colegiul Pacienților cere Ministerului Sănătăţii să implementeze o serie de măsuri de promovare a utilizării judicioase a antibioticelor.

Eliminarea restricţiilor de plafon pentru testările bacteriologice şi analize de laborator, cu efect imediat

Instruirea cadrelor medicale privind recomandarea și tratarea cu antibiotice

Creşterea gradului de conştientizare şi înţelegere a efectelor rezistenţei la antibiotice în rândul populaţiei (evitarea automedicaţiei, prevenirea infecţiilor).

”De când sunt utilizate, antibioticele au salvat milioane de vieţi și ne dorim să le folosim în continuare. Dacă nu vor fi luate urgent masuri de stopare a utilizării iraționale, sănătatea şi viaţa oamenilor vor fi puse în pericol”, se arată într-un comunicat al Colegiului Pacienților.

 

Săptămâna mondială a conștientizării importanţei antibioticelor

 

Mesajul vine în contextul în care este marcată Săptămâna mondială a conștientizării importanţei antibioticelor, o acțiune desfășurată la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății.

Mesajul Organizației Mondiale a Sănătății pentru anul 2019 se referă la abordarea ”One Health” care integrează programele și activitățile din domeniul sănătății umane, veterinare și de mediu care să reducă și să prevină răspândirea rezistenței la antibiotice și care afectează activitățile umane la nivel global.

Potrivit celui mai recent raport al Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC), România rămâne pe primele locuri in Uniunea Europeană in ceea ce privește consumul total de antibiotice și consumul de antibiotice fără prescripție medicală.

Cele mai frecvente bacterii rezistente sunt în acest moment: Pseudomonas aeruginoasa rezistente la piperacilina/tazobactum, la aminoclicozide, carbapeme, Staphylococcus aureus rezistent la meticilina(MRSA), Streptococcus pneumoniae rezistent la penicilină.

Ultimul update: 22 noiembrie 2019

SănătateaTV.ro