Prof. dr. Eduard Apetrei, seful Sectiei Cardiologie a Institutului C.C. Iliescu.

Colesterolul reprezinta un constituent al membranei celulare, face parte din categoria lipidelor. Daunator la colesterol este cresterea cantitatii de colesterol circulant. Daca acesta afecteaza arterele care iriga inima poate conduce la complicatii ca: angina pectorala, dilatarea inimii, tulburarile de ritm.
Daca sunt afectate vasele care duc la creier, ne spune prof.dr. Eduard Apetrei, pot aparea boli grave precum: accidentul vascular cerebral, diferite forme de pareze, hemoragia cerebrala.
Tipurile de colesterol sunt: “colesterol bun” (numit HDL-colesterol) si “colesterol rau” (numit LDL-colesterol). Colesterolul excedentar din sange se depoziteaza in artere (vase de sange) si poate duce la ingustarea lor.
Cauzele pentru cresterea nivelului colesterolului sunt: tipul de alimente consumate – grasimile animale, painea, dulciurile, pastele fainoase – lipsa de efort fizic, fumatul, obezitatea. Este stiut de asemenea ca aceasta predispozitie este mai frecventa la barbati si la Afro-Americani.

Colesterolul – cum evitam cresterea lui?