Șase proiecte inovatoare de cercetare au primit burse pe un an în valoare de un milion de euro din partea Comisiei Europene. Câștigătorii au fost desemnați în urma unei competiții la care s-au înscris cercetători cu idei inovative în domeniile științei și tehnologiei de pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Toate proiectele desemnate câștigătoare caută soluții pentru probleme cu care lumea și societatea noastră se confruntă în prezent. Două din cele șase proiecte câștigătoare vizează inovații în medicină. Celelalte adresează alte provocări curente precum: energia regenerabilă, inteligența artificială și digitalizarea arhivelor istorice.

 

Două proiecte medicale printre câștigători

 

Proiectul RESTORE are ca obiectiv dezvoltarea unor noi tipuri de tratamente oncologice, bazate pe medicina regenerativă și tratamentul imunologic. Cercetarea în această direcție vizează posibilitatea de a crea țesuturi sau organe pornind de la ADN-ul pacientului și înlocuirea celor afectate de boală, sau introducerea în organism a unor fragmente de ADN modificat care să „repare” zonele afectate.

Al doilea proiect câștigător din domeniul medical – LifeTime – și-a propus să înțeleagă mai bine mecanismele prin care bolile apar și progresează. Aceste informații vor putea ajuta în viitor medicii să prevină instalarea unor boli sau să le diagnosticheze într-o fază precoce. Proiectul integrează mai multe tehnologii inovatoare, de la programe de „deep learning” și inteligență artificială, până la genomică și imagistică performantă. Un obiectiv secundar al proiectului este ca, prin înțelegerea mecanismelor bolii, să contribuie la găsirea unor tratamente inovatoare pentru boli cronice și progresive.

 

Burse pentru cercetare

 

Toate cele șase proiecte care au primit burse din partea Comisie Europene au potențialul de a schimba viitorul lumii în care trăim. Inițiatorii proiectelor câștigătoare vor avea un an la dispoziție să pregătească viitoare agende de cercetare în direcțiile propuse.

Finanțarea oferită de Comisia Europeană va contribui la dezvoltarea acestor proiecte ambițioase, sprijinind cercetarea în domeniile de interes strategic. În funcție de rezultatele obținute în decursul acestui an, aceste teme de cercetare ar putea fi propuse ulterior în cadrul viitorului program de cercetare și inovație al Uniunii Europene, Horizon 2021-2027.

Ultimul update: 9 martie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.