Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat înființarea unui comitet consultativ de experți care vor dezbate subiectul editării genomului uman din perspectivă științifică, etică, legală și socială. Recent, OMS a dat publicității numele experților care fac parte din acest comitet.

 

18 membri din diferite arii de expertiză

 

Comitetul este format din 18 membri, având reprezentanți de pe toate continentele și din diferite arii de specialitate și expertiză. Comitetul este condus în parteneriat de un medic și de un judecător expert în drepturile omului: dr. Margaret Ann Hamburg și Edwin Cameron.

Restul comitetului internațional reunește medici, cercetători, geneticieni, specialiști în bioetică, experți în drept și filosofi ai eticii din întreaga lume.

 

Un scandal mediatic

 

Prima întâlnire a comitetului va avea loc în perioada 18-19 martie la Geneva, anunță OMS. Cu acest prilej, grupul va face un sumar al contextului actual din punct de vedere științific, social, politic și legal și va stabili un plan de acțiune pentru următoarele 12 până la 18 luni.

Necesitatea înființării unui comitet de etică în editarea genomului uman s-a dovedit necesară după un scandal mediatic izbucnit la finalul anului trecut. În noimebrie, un om de știință din China a declarat că a modificat genetic doi embrioni umani prin tehnologia CRISPR și ca primii copii modificați genetic s-au născut și sunt sănătoși. Este vorba despre două fetițe gemene al căror ADN ar fi fost modificat pentru a exclude o genă primită de la tată, care le-ar fi infectat cu HIV.

Comunitatea globală de cercetători și oameni de știință a reacționat puternic la această veste. Aceasta a ridicat o serie de îngrijorări, care au indicat înființarea unui comitet internațional care să dezbată și să găsească soluții etice și legale pentru a preveni viitoarele dispute din acest domeniu.

Ultimul update: 17 februarie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.