Asociația PhRMA, care reprezintă principalele companii producătoare de medicamente inovative din Statele Unite ale Americii, cere măsuri urgente împotriva unor state care limitează accesul unor medicamente inovative produse în SUA sau ale căror politici interne încalcă dreptul la proprietate intelectuală al acestora.

În cadrul unui raport special emis zilele trecute, reprezentanții PhRMA cer președintelui SUA, Donald Trump, să intervină conform Secțiunii 301 a Acordului Comercial din 1974. Acesta îl împuternicește pe președintele Statelor Unite să ia „toate măsurile adecvate pentru a înlătura orice act, lege, politică sau practică a unui guvern străin care violează un acord comercial intenațional sau care este nejustificată, discriminatorie, sau care restricționează sau îngrădește comerțul Statelor Unite”.

 

Costul inovației pe piața farmaceutică trebuie susținut de toată lumea

 

„Atunci când țările străine impun restricții comerciale și nu prețuiesc la adevărata lor valoare inovațiile, ele amenință industria și siguranța locurilor de muncă din Statele Unite”, a declarat prim-vicepreședintele PhRMA, Brian Toohey. „Pacienții americani nu ar trebui să susțină povara costului global pentru inovație pe piața farmaceutică”, a mai adăugat Brian Toohey.

În cadrul raportului PhRMA, patru state sunt acuzate în primă instanță de implementarea unor practici sau politici care îngrădesc sau limitează accesul medicamentelor produse în Statele Unite pe piața internațională. Acestea sunt: Canada, Japonia, Korea și Malaezia.

Însă raportul PhRMA include și o secțiune dedicată Uniunii Europene (UE). Conform documentului „multe state membre UE recurg la practici care restricționează disponibilitatea medicamentelor inovative, care limitează accesul pacienților la tratamente inovative și care nu reușesc să recompenseze adevărata valoare a acestor medicamente”.

 

„Politica celui mai mic preț european” implementată de România nu e pe placul americanilor

 

Un scurt capitol al acestui raport este dedicat și României. Țara noastră este menționată ca exemplu negativ în cadrul raportului datorită „politicii celui mai mic preț european”. România stabilește prețul medicamentelor sub prețul minim pentru care se ia în calcul un coș de referință în care sunt incluse prețurile practicate de 12 ale țări europene.

„Acest sistem are ca rezultat unele din cele mai mici prețuri la medicamente din Europa, fapt care încurajează exportul paralel și duce la criza unor medicamente pe piața domestică”, spun americanii de la PhRMA. O altă mențiune negativă ține de creșterea taxei clawback, care trebuie suportată integral de producătorii de medicamente.

Ultimul update: 12 februarie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.