Piciorul diabetic este cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat, aproape 70% din bolnavi prezintă această afecțiune în timpul vieții. Rănile, ulcerațiile și infecțiile apar în special din cauza neuropatiei diabetice. Pentru că rănile sunt observate cu întârziere, riscul de a face complicații este crescut. În plus, fiindcă diabetul afectează circulația sângelui, iar imunitatea scade, este ridicat și riscul infectării rapide a rănilor de la picioare și vindecarea este îngreunată.

De altfel, persoanele cu diabet ajung cel mai adesea să aibă nevoie de internare nu din cauza glicemiei crescute, a infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral, ci din cauza complicațiilor piciorului diabetic, care pun viața în pericol. Jumătate din cazurile de picior diabetic ajung să se infecteze, iar 20% nu au altă soluție decât amputarea.

Crăpăturile de la nivelul pielii piciorului sunt de obicei o poartă de intrare pentru bacterii și pot apărea o serie de afecțiuni atât la nivelul acesteia, la unghii, dar și dezvoltarea neuroartropatiei Charcot, care afectează oasele, încheieturile și țesutul moale din picioare și glezne.

Cea mai gravă complicație a piciorului diabetic este osteomielita, o infecție care se extinde la nivelul oaselor și care poate ajunge chiar la cangrenă, fiind nevoie de amputarea zonei necrozate. Dacă pacientul se va prezenta din timp la medic și va respecta tratamentul, infecțiile ușoare poate fi tratate cu succes cu antibiotice. O monitorizare riguroasă a glicemiei este însă necesară, la fel și igiena corespunzătoare a picioarelor. Pentru a evita complicațiile grave, bolnavii trebuie să poarte o încălțăminte potrivită, să folosească instrumente de pedichiură sterilizate, să țină sub control tensiunea arterială și să renunțe la fumat. Persoanele cu ulcerații în antecedente sau amputări trebuie să meargă frecvent la consult la specialistul podiatru.

Pentru că diabeticii au risc crescut de arteriopatie periferică, specialiștii lucrează în echipă. Astfel, s-a dezvoltat conceptul „tow and flow”, prezența unui chirurg podiatru și a unui chirurg specializat pe probleme vasculare fiind absolut necesară în echipa de specialiști care evaluează astfel de cazuri. Medicul american David Armstrong afirmă că necesitatea abordării multidisciplinare este foarte importantă, iar, în cazul tratamentului piciorului diabetic, acest model de echipă a fost adoptat în clinici din Statele Unite ale Americii, Asia, Europa și chiar în anumite zone din Africa.

 

Material realizat cu sprijinul Asociației de Podiatrie.

 

Sursa: Armstrong D., Sauciuc V. „Tow and flow pentru piciorul diabetic” (în: Neuropatia diabetică, 2016, editori: Băjenaru OA, Serafinceanu C, Marin AF)

Ultimul update: 12 martie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.