Piciorul diabetic este cea mai frecventa complicatie a diabetului zaharat, aproape 70% din bolnavi prezinta aceasta afectiune in timpul vietii. Ranile, ulceratiile si infectiile apar in special din cauza neuropatiei diabetice. Pentru ca ranile sunt observate cu intarziere, riscul de a face complicatii este crescut. in plus, fiindca diabetul afecteaza circulatia sangelui, iar imunitatea scade, este ridicat si riscul infectarii rapide a ranilor de la picioare si vindecarea este ingreunata.

De altfel, persoanele cu diabet ajung cel mai adesea sa aiba nevoie de internare nu din cauza glicemiei crescute, a infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral, ci din cauza complicatiilor piciorului diabetic, care pun viata in pericol. Jumatate din cazurile de picior diabetic ajung sa se infecteze, iar 20% nu au alta solutie decat amputarea.

Crapaturile de la nivelul pielii piciorului sunt de obicei o poarta de intrare pentru bacterii si pot aparea o serie de afectiuni atat la nivelul acesteia, la unghii, dar si dezvoltarea neuroartropatiei Charcot, care afecteaza oasele, incheieturile si tesutul moale din picioare si glezne.

Cea mai grava complicatie a piciorului diabetic este osteomielita, o infectie care se extinde la nivelul oaselor si care poate ajunge chiar la cangrena, fiind nevoie de amputarea zonei necrozate. Daca pacientul se va prezenta din timp la medic si va respecta tratamentul, infectiile usoare poate fi tratate cu succes cu antibiotice. O monitorizare riguroasa a glicemiei este insa necesara, la fel si igiena corespunzatoare a picioarelor. Pentru a evita complicatiile grave, bolnavii trebuie sa poarte o incaltaminte potrivita, sa foloseasca instrumente de pedichiura sterilizate, sa tina sub control tensiunea arteriala si sa renunte la fumat. Persoanele cu ulceratii in antecedente sau amputari trebuie sa mearga frecvent la consult la specialistul podiatru.

Pentru ca diabeticii au risc crescut de arteriopatie periferica, specialistii lucreaza in echipa. Astfel, s-a dezvoltat conceptul „tow and flow”, prezenta unui chirurg podiatru si a unui chirurg specializat pe probleme vasculare fiind absolut necesara in echipa de specialisti care evalueaza astfel de cazuri. Medicul american David Armstrong afirma ca necesitatea abordarii multidisciplinare este foarte importanta, iar, in cazul tratamentului piciorului diabetic, acest model de echipa a fost adoptat in clinici din Statele Unite ale Americii, Asia, Europa si chiar in anumite zone din Africa.

 

Material realizat cu sprijinul Asociatiei de Podiatrie.

 

Sursa: Armstrong D., Sauciuc V. „Tow and flow pentru piciorul diabetic” (in: Neuropatia diabetica, 2016, editori: Bajenaru OA, Serafinceanu C, Marin AF)