Șansele de supraviețuire raportate în cazul unui infarct acut de miocard sunt, în medie, mai mici pentru femei decât pentru bărbați. Însă rezultatele unui studiu publicat ieri în revista științifică Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) sugerează că femeile au șanse semnificativ mai mari să supraviețuiască dacă sunt tratate de femei medic. Studiul a analizat 500.000 de cazuri de pacienți cu infarct de miocard internați în secțiile de urgență din Florida în perioada 1991–2010. În aceste situații, pacientele tratate de medici bărbați au avut șanse de supraviețuire de două-trei ori mai mici decât cele tratate de femei medic, dar și decât pacienții bărbați tratați de medici bărbați.

Această observație are potențialul de a se transforma într-o știre alarmistă, însă trebuie știut că rezultatul poate avea mai multe explicații. Pe de o parte, mai multe studii realizate anterior au indicat că supraviețuirea episoadelor acute – precum infarctul de miocard – este în general mai mică în cazul femeilor. Femeile se prezintă de obicei mai târziu la medic, acuzând o simptomatologie diferită de cea tipic prezentată de pacienții bărbați și sunt în general mai dificil de diagnosticat și tratat. Pe de altă parte, cazurile de infarct de miocard sunt mai frecvent diagnosticate la bărbați, dar sunt de regulă mai puțin complicate.

„Este adevărat că sunt diferențe mari în mecanismul de impact, patogenia și structura infarctului la femei față de bărbați. Bărbații fac mai des ateroscleroză, femeile în schimb se prezintă mai des cu o afectare a circulației intramiocardice, care duce la un infarct de miocard fără obstrucție de artere coronariene. Există diferențe, iar prognosticul unei femei cu infarct de miocard poate fi mai prost decât cel al unui bărbat, în anumite situații, din diverse motive. Riscul de a face infarct de miocard este mai mare la bărbați, însă mortalitatea din această cauză este mai mare la femei”, a declarat pentru SanatateaTV.ro prof. dr. Gheorghe Andrei Dan, șeful Clinicii de Medicină Internă și al secției clinice de Cardiologie din Spitalul Clinic Colentina București.

Rezultatele obținute de grupul de cercetători din Statele Unite ale Americii pot fi importante pentru practica clinică, însă trebuie precizat că studiul are o serie de limitări. În primul rând, deși a demonstrat o corelație între șansele de supraviețuire ale unei paciente cu infarct de miocard și sexul medicului curant, nu a putut să ofere o relație cauzală pentru această disparitate. Nu este plauzibil să concluzionăm că femeile sunt medici mai buni decât bărbații pornind de la acest rezultate. În al doilea rând, deși metodologia studiului este inatacabilă, trebuie menționat că acesta a fost realizat pe un eșantion foarte localizat, în Florida. Acesta nu are aplicabilitate pe o altă populație decât cea analizată – nu putem extrapola aceste date pentru România, de exemplu, sau pentru orice altă țară și alt sistem medical decât cel analizat.

„Este evident că o explicație pentru aceste rezultate nu poate fi decât socio-culturală. Poți argumenta că femeile medic sunt mai bine instruite decât bărbații – ceea ce este foarte greu de susținut. Sau că există anumite diferențe socioculturale care fac femeile medic mai empatice față de femei decât medicii bărbații. Dar este de un înduioșător empirism această concluzie”, arată profesorul Dan.

În fine, descoperirile studiului devin irelevante în fața realității practicii clinice: pacientul nu-și poate alege medicul curant atunci când este adus în urgență la spital cu diagnosticul de infarct de miocard. „Nu mă îndoiesc de mașinăria statistica utilizată în acest studiu, doar de relevanța generală a datelor obținute”, a concluzionat prof. dr. G. A. Dan.

 

Monica Georgescu

SănătateaTV.ro