Plasarea reală a pacientului în centrul sistemului de sănătate nu se poate face decât prin implicarea reală a pacientului în luarea deciziilor. Este mesajul transmis de conf. dr. Diana Păun, consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, la conferința de lansare a proiectului “Interacțiunea pacienților cu industria farmaceutică din România”.

”Am amintit adesea modelul de sănătate olandez, în care pacientul intervine real în orice decizie luată la nivel politic, spre beneficiul, în primul rând al sistemului de sănătate”, a adăugat ea.

Oficialul a vorbit și despre dificultățile în ceea ce privește accesul la medicamente al pacienților în țara noastră. ”Accesul la medicamente al pacienților în România a reprezentat și continuă să reprezinte o provocare majoră. Politicile de stabilire a prețului și de rambursare sunt orientate către furnizarea de medicamente generice, iar actualizarea listei de medicamente, așa cum știți, este de dată relativ recentă, medicamentele inovatoare fiind introduse doar în ultimii ani. Sustenabilitatea acestei măsuri este pusă, însă, sub semnul întrebării. Și mă refer, în primul rând, la intervalul de timp necesar pentru includerea noilor medicamente în lista națională, care este mult peste media altor state. Astfel, conform Euro Health Consumer Index, aceasta este de peste 300 de zile”, a spus ea.

Diana Păun a tras un semnal de alarmă: ”Medicamentele inovatoare sunt introduse, din păcate, cu dificultate, iar în același timp, medicamentele generice dispar de pe piață”.

Potrivit ei, în România există o lipsă de consecvență în ceea ce privește reglementările și politice în domeniul medicamentului.

” România, în ultima ediție a Euro Health Consumer Index, la subcategoria Medicamente, are, din păcate, cinci dintre cei șase indicatori în așa-numita zonă roșie, zona critică. Nu suntem, din păcate, într-o poziție foarte bună”, a afirmat consilierul de stat.

Taxa clawback este un subiect care a ocupat și continuă să ocupe agenda publică, în special în ultimii ani.

Ne confruntăm, din nefericire, cu o lipsă de consecvență în ceea ce privește reglementările și politice în domeniul medicamentului, iar România, în ultima ediție a Euro Health Consumer Index, la subcategoria Medicamente, are, din păcate, cinci dintre cei șase indicatori în așa-numita zonă roșie, zona critică. Nu suntem, din păcate, într-o poziție foarte bună.

Ultimul update: 27 noiembrie 2019

SănătateaTV.ro