Problematica bolilor cronice netransmisibile este dezbătută timp de două zile, pe 2 şi 3 martie, în cadrul celei de-a VII-a ediţii a Congresului Național Bolile Cronice Netransmisibile, a cărui temă principală este „Bolile cronice netransmisibile - Stil de viață și prevenție”.

Co-preşedinţii Congresului sunt acad. Maya Simionescu şi acad. Nicolae Hâncu.

În cadrul evenimentului, unii dintre cei mai cunoscuți specialiști din domeniu vor prezenta cele mai noi informații privind gestionarea celor mai frecvente afecţiuni cronice netransmisibile: bolile cardiovasculare, bolile cerebrovasculare, diabetul, obezitatea, cancerul și bolile pulmonare cronice.

La eveniment participă medici primari, specialiști și rezidenți în specialitățile: diabet, nutriție și boli metabolice, medicină de familie, cardiologie, neurologie, medicină internă, nefrologie, endocrinologie, gastroenterologie, geriatrie și gerontologie, pneumologie, chirurgie, ATI, genetică medicală, medicină de urgență, oncologie și epidemiologie.

Bolile cronice netransmisibile pot afecta toate grupele de vârstă, însă sunt mai des întâlnite la adulți, spun specialiștii. Fumatul, lipsa activității fizice, abuzul de alcool și dietele nesănătoase cresc riscul mortalității asociate bolilor cronice netransmisibile, avertizează medicii.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la nivel mondial, anual, aproximativ 40 de milioane de oameni mor din cauza bolilor cronice netransmisibile. Cele mai multe decese au loc la persoane cu vârsta sub 70 de ani, iar majoritatea provin din țările sărace și cele slab dezvoltate.

Bolile de inimă, diabetul și obezitatea, bolile pulmonare și cancerul reprezintă principalele boli cronice netransmisibile cu cea mai mare mortalitate din România.

OMS a pus bazele unui plan global de prevenţie şi control al bolilor cronice netransmisibile. Obiectivul demersului îl reprezintă reducerea cu 25% a ratei de mortalitate cauzată de bolile cronice netransmisibile şi a factorilor de risc, în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 30-70 de ani, până în 2025.

SănătateaTV.ro