Ministrul Sănătăţii, prof. dr. Florian Bodog, a explicat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul Ministerului Sănătăţii ce a avut ca subiect Legea vaccinării, responsabilităţile şi obligaţiile tuturor actorilor (stat, furnizori de servicii medicale, părinţi şi repezentanţi legali) implicaţi în procesul de vaccinare.

Astfel, statul român are obligaţia de a asigura condiţiile pentru diagnostic şi tratament optim în cazul apariţiei unor potenţiale reacţii adverse la vaccinare. În acelaşi timp, se va pune accent pe formarea profesională continuă a celor care administrează vaccinuri, dar şi pe constituirea unor grupuri tehnice de coordonare a activităţii de vaccinare atât la nivel naţional, cât şi la nivel judeţean, care vor avea mai multe roluri, cel mai important fiind acela de a informa şi consilia părinţii cu privire la decizia de vaccinare. În vederea informării populaţiei cu privire la beneficiile vaccinării, se are în vedere realizarea de campanii de informare şi promovare.

Legea vaccinării conţine prevederi şi pentru furnizorii de servicii medicale.

„Toţi furnizorii vor fi obligaţi să se înregistreze ca furnizori de servicii în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări. Pentru vaccinările obligatorii, furnizorul de servicii are obligaţia de a informa părintele sau reprezentantul legal cu privire la calendarul naţional de vaccinare şi de a stabili calendarul de vaccinare al copilului până înainte de împlinirea vârstei de o lună. Vaccinurile efectuate se raportează şi în Registru, iar decontarea serviciilor de vaccinare va fi realizată tot în acord cu raportările din registru. Încheierea contractelor de furnizare de servicii medicale cu casele judeţene de asigurări de sănătate şi a Municipiului Bucureşti, precum şi cu Casa O.P.S.N.A.J., în cazul unităţilor sanitare care au responsabilităţi stabilite în Programul Naţional de Vaccinare, se va realiza doar cu furnizorii înregistraţi în Registrul Naţional de Vaccinări”, a declarat ministrul Florian Bodog în cadrul conferinţei.

În ceea ce priveşte părinţii şi reprezentanţii legali, ministrul Sănătăţii a menţionat că aceştia trebuie informaţi cu privire la beneficiile vaccinării, la utilitatea administrării vaccinurilor din calendar, dar şi despre posibilitatea de a suplimenta schema naţională cu vaccinuri recomandate astfel încât să se obţină beneficii maxime pentru starea de sănătate a copilului. În acelaşi timp, ei trebuie să primească vaccinuri sigure, de calitate şi cu o eficacitate corespunzătoare şi să fie asistaţi de instituţiile statului în caz de reacţii adverse severe, în condiţiile art. 2, alineatul 7 din prezenta lege.

Totodată, părinţii şi reprezentanţii legali au obligaţia să asigure prezentarea copilului la medicul de familie, să se prezinte la convocarea Comisiei Judeţene de Vaccinare sau a Municipiului Bucureşti, iar în cazul în care părinţii sunt plecaţi din ţară, aceştia trebuie să îşi lase copiii în grija unor membrii ai familiei sau a altor persoane, în condiţiile prevăzute de lege, care să aducă copiii la vaccinare.

De altfel, la înscrierea copiilor într-o unitate de învăţământ se va solicita părinţilor documentele care atestă vaccinarea, după cum a mai subliniat ministrul de resort.

Prima tranşă de vaccinuri prevăzute în Programul Naţional de Vaccinare, respectiv 15.000 de doze, va ajunge în ţară în trei săptămâni. Cantitatea totală de vaccinuri pe anul 2017 este de 630.000 de doze.  

SănătateaTV.ro