Consumul de de alcool, în orice cantitate, în timpul sarcinii poate avea efecte pe termen lung asupra fătului, avertizează specialiștii.

O echipă de cercetători din Statele Unite a ajuns la concluzia că expunerea fătului în timpul sarcinii chiar și la cantități mici sau moderate de alcool poate produce anxietate copilului, iar aceasta se poate manifesta până târziu în adolescență sau chiar la maturitate.

„Au existat numeroase dezbateri pornind de la întrebarea dacă există sau nu o cantitate sigură de alcool care poate fi consumată în singuranță în timpul sarcinii, adică fără a afecta fătul, iar acest studiu arată că nu”, a afirmat coordonatorul cercetării.

Studiul a fost realizat pe cobai. În a 12-a zi de gestație, ei au fost expuși, timp de șase ore, la vapori de alcool etilic. Ulterior, puii au fost suspuși unor teste de anxitetate. Astfel, specialiștii au observat că anxietatea a fost extrem de prezentă în cazul masculilor adolescenți.

Odată ajunși la maturitate, masculii au prezentat mai puține semne ale afecțiunii, în timp ce femelele nu au părut să fie afectate de această tulburare.

Studiul a fost publicat în revista Frontiers in Behavioral Neuroscience. 

SănătateaTV.ro