Consumul regulat de ceai fierbinte este asociat cu riscul apariției cancerului esofagian în cazul persoanelor care fumeză și beau alcool în mod obișnuit, arată un studiu realizat de o echipă de cercetători chinezi.

Potrivit Fondului Internațional pentru studierea Cancerului, la nivel mondial, cancerul esofagian este al 8-lea cel mai des întâlnit tip de cancer.

La realizarea studiului au participat 456.155 de chinezi, cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani, care nu sufereau de cancer, fumau și consumau alcool. Subiecții au fost monitorizați timp de aproximativ 9 ani, iar în această perioadă, 1731 dintre ei au fost diagnosticați cu cancer esofagian.

În urma cercetării, oamenii de știință au descoperit că persoanele carea beau ceai fierbinte, fumează și consumă alcool prezintă un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta această afecțiune, comparativ cu cele care nu beau ceai fierbinte, fumeză și consumă alcool.

Un risc mai mare nu a fost observat nici în cazul persoanelor care doar beau ceai fierbinte, dar nu fumează și nu consumă alcool. Toate aceste descoperiri i-au făcut pe specialiști să considere că efectul concertat al acestor trei obiceiuri reprezintă un factor de risc major pentru apariția cancerului esofagian.

Potrivit coordonatoarei studiului, Jun Lv, chinezii nu au fost aleși întâmplător pentru efecturea cercetării. China este cel mai mare consumator de ceai, dar este și o țară cu una dintre cele mai mari incidențe ale cancerului esofagian.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista de specialitate Annals of Internal Medicine. 

SănătateaTV.ro