Un studiu publicat recent arată că adolescenții care nu consumă o cantitate suficientă de vitamina K prezintă un risc de 3.3 ori mai mare de mărire a ventriculelor, care au funcția de a pompa sângele în organism. Vitamina K se găsește în alimente ca spanacul, varza, salata iceberg sau uleiul de măsline.

La realizarea studiului au participat 766 de adolescenți sănătoși. Timp de 7 zile, participanții la studiu au completat mai multe rapoarte privind ceea ce au mâncat, iar activitatea le-a fost monitorizată.

Cercetătorii au descoperit că în rândul adolescenților între 14 și 18 ani, cu un consum redus de Vitamina K, mărimea și grosimea ventricului stâng sunt deja mai mari decât ar fi trebuit, iar cantitatea de sânge pompată de către inimă este mult mai mică.

Potrivit studiului, doar 25% dintre participanți consumau o cantitate suficientă de Vitamina K. Oamenii de știință susțin că o intervenție timpurie care să asigure consumul unei cantități optime a vitaminei ar putea îmbunătăți dezvoltarea cardiovasculară a adolesecnților și ar putea preveni apariția afecțiunilor cardiace.

Apariția modificărilor ventricului stâng sunt asociate, mai degrabă, cu adulții a căror inimă a depus prea mult efort pentru a pompa sânge ca urmare a unei tensiuni arteriale susținute și ridicate. Spre deosebire de alți muschi, o inimă prea mare poate deveni ineficientă și ineficace.

Rolul Vitaminei K în coagularea sângelului și sănătatea oaselor este deja cunoscut. Există, de asemenea, dovezi în ceea ce privește impactul său cardiovascular.  

SănătateaTV.ro