Cancerul ovarian este unul dintre cele mai grave tipuri de cancer, cu cea mai mică rată de supraviețuire dintre toate cancerele feminine. Statisticile arată că 250.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer ovarian la nivel mondial, iar 140.000 de femei mor anual din cauza bolii. Mai mult, doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian trăiesc mai mult de cinci ani de la diagnosticare.

Potrivit specialiştilor, cele mai multe femei sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii, atunci când cancerul ovarian este greu de tratat. Deseori, acesta nu este diagnosticat din cauza simptomelor asociate cu alte afecțiuni, cum ar fi problemele gastrointestinale.

 

Factorii de risc ai cancerului ovarian sunt:

 

·        - Antecedentele familiale

·    - Vârsta înaintată: cancerul ovarian apare mai frecvent la femeile cu vârsta de peste 50 ani, aflate la menopauză;

·        - Nuliparitatea (absența nașterilor);

·        - Debutul precoce al ciclului menstrual (sub 12 ani) și instalarea tardivă a menopauzei

·       - Infertilitatea: femeile active sexual, care nu folosesc metode contraceptive și care nu rămân însărcinate au un risc crescut de a fi diagnosticate cu cancer ovarian;

·       -  Administrarea terapiei hormonale de substituție sau a estrogenilor.

- Diagnosticarea cancerului ovarian în primele stadii poate salva vieți.

 

“Medicul va examina inițial zona externă, astfel încât să se asigure că nu există iritații, secreții sau malformații de niciun fel. Această procedură nu doare. În continuare, medicul va inspecta pereții vaginali și colul uterin cu ajutorul unor valve vaginale. Nici această procedură nu doare, dar se poate ca pacienta să resimtă disconfort. Aceste două etape ale consultului ginecologic sunt esențiale, dar nu suficiente pentru a identifica posibilele probleme cu care ar putea să se confrunte pacienta. În continuare, medicul specialist recomandă eventualele teste suplimentare, ținând cont și de anamneză”, a declarat dr. Dana-Lucia Stănculeanu, medic primar oncologie medicală.

 

Cancerul ovarian poate fi depistat prin:

-  ecografie abdominală sau transvaginală;

-  tomografie computerizată sau RMN;

-   test de sânge pentru măsurarea markerului tumoral;

-   laparotomie sau laparoscopie - proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de ţesut tumoral;

-   biopsie. 

Cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian, România a fost înscrisă în Coaliția Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition). Ediția 2017 a campaniei se numește #voceaTAseaude și are ca obiectiv convingerea femeilor să meargă la medic pentru consultații periodice, aceasta fiind principala metodă prin care cancerul ovarian poate fi depistat la timp.

„Parteneriatul cu Coaliția Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian face parte din eforturile pe care Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) le depune pe de o parte pentru a le face viața mai ușoară pacientelor care se confruntă cu cancerul ovarian și, pe de altă parte, pentru a atrage atenția asupra acestei afecțiuni, astfel încât femeile să devină conștiente de cât de important este să meargă preventiv la medic o dată pe an și nu doar atunci când apar probleme. Ne dorim să le convingem să aibă mai multă grijă de sănătatea lor și pentru asta mă bucur că partenerii noștri de la Coaliția Internațională ne oferă resursele și informațiile de care avem nevoie pentru a ne atinge obiectivele.”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer. 

SănătateaTV.ro