Triajul epidemiologic a fost realizat în timp record în școlile și grădinițele de stat din București, anunță Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB). În cursul acestei acțiuni, aproximativ 240.000 de preșcolari, elevi și liceeni din învățământul de stat din Capitală au fost evaluați de personalul medical din Rețeaua de Medicină Școlară.

“În urma evaluării, aproape 1.500 de copii au fost depistați cu angine (afecţiuni inflamatorii ale faringelui), 167 aveau pediculoză, iar doi aveau varicelă”, se arată în anunțul ASSMB.

Evaluarea stării de sănătate a copiilor și adolescenților din colectivităţi este foarte importantă ca metodă de prevenție. Triajul epidemiologic se efectuează în scopul depistarii si izolarii precoce celor suspectați de boli infecțioase.

Deși perioada dedicată triajului epidemiologic a fost de două săptămâni, în București, acțiunea s-a încheiat mai repede datorită celor 120 de medici generaliști și a celor 447 de asistenți medicali care s-au asigurat că toți copiii sunt sănătoși pentru a participa la cursuri.

Triajul epidemiologic presupune examinarea clinică a copilului, măsurarea temperaturii corporale, dar și verificarea tegumentelor și a mucoaselor. Examinarea s-a desfășurat, în perioada 9-18 septembrie , în cabinetele medicale ale fiecărei unități de învățământ preuniversitar.

Potrivit legii, această supraveghere a stării de sănătate este practicată în colectivităţile de copii şi adolescenţi, după fiecare vacanță școlară sau de fiecare dată când este nevoie.

Rețeaua de Medicină Școlară din București are  441 de cabinete de medicină generală și 144 de cabinete stomatologice.

Ultimul update: 25 septembrie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.