Din primăvară, la Institutul de Boli Cardiovasculare (IBC) Timișoara ar putea fi operați pe cord și copii.  Totul vine în contextul în care, în țara noastră, există dificultăți uriașe în ceea ce privește chirurgia cardiovasculară pediatrică, din cauza lipsei de medici specializați în acest domeniu. Cei care au de suferit sunt copiii și familiile acestora. 

"În primăvara anului viitor vom demara activitatea în ceea ce priveşte chirurgia cardiovasculară pediatrică. Avem spaţiile necesare, avem un bloc operator, avem şi banii de investiţii, suntem spre finalizarea procedurilor de achiziţie. Mai rămâne o etapă dificilă, cea a resurselor umane, pentru că nu este uşor să formezi chirurgi cardiovasculari care să opereze copii. În acest sens, avem deja trimişi la traininguri chirurgi tineri, în Italia, dar alături de noi vor fi şi alte personalităţi ale chirurgiei europene care ne vor pregăti în acest domeniu", a precizat managerul unității medicale, dr. Luca Constantin Tudor, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, anual, în România, aproximativ 1.000 de copii ar avea nevoie de intervenții cardiovasculare.  Dintre aceștia, doar în jur de 250 ajung să fie operați, la Bucureşti şi la Târgu Mureș, spune medicul. 

Activitatea de chirurgie pediatrică va începe la Timișoara cu operaţii mai puţin complicate, dar la cel mai înalt nivel profesional, urmând să se dezvolte în timp, a mai precizat manegerul. Secţia va avea 12 paturi, plus patru paturi în Terapie Intensivă.

 

Insitutul este pregătit pentru activitatea de transplant cardiac

 

O altă veste este că Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara este pregătit pentru activitatea de transplant cardiac, după investiţii care au adus centrul medical la nivelul standardelor de acreditare, spun reprezentanții unității medicale.

"Transplantul cardiac la Timişoara este un deziderat vechi al nostru. Am înaintat demersuri în urmă cu ani de zile, dar până acum ne-au fost refuzate pentru că nu aveam condiţiile tehnice şi nici circuitele sanitare necesare la acel moment. Acum condiţiile s-au schimbat, avem dotări la zi şi cred că vom fi acreditaţi. Ne dorim să facem şi noi transplant cardiac la fel ca şi Târgu Mureş, pentru că numărul transplanturilor în România este extrem de redus. În acest an s-au efectuat doar şase transplanturi cardiace în ţară", a declarat managerul spitalului.

Și cardiologul Dan Gaiţă a subliniat că "nevoia de cord este destul de mare, pentru că sunt foarte puţini donatori", scrie Agerpres. 

"Cele mai bine cotate centre sunt cele care fac astfel de transplanturi săptămânal. Când vom da drumul activităţii de transplant vrem să fie la foc continuu", a adăugat acesta.

Totodată, prof. Luca Constantin Tudor a mai anunţat că până la mijlocul lunii decembrie va fi finalizată şi dotarea unitatății coronariane, un proiect al Ministerului Sănătăţii derulat prin Banca Mondială.  Secţia de coronarieni va avea 17 paturi.

Ultimul update: 25 octombrie 2019

SănătateaTV.ro