Copiii sunt victimele celei mai mari epidemii de rujeolă din prezent, una care face ravagii în Republica Democrată Congo. În statul african, aproape 250.000 de oameni au fost infectați, adică de trei ori mai mulți decât în 2018. Trei sferturi dintre cazuri, precum și nouă din zece decese, vizează copiii cu vârste până în cinci ani.   

Lipsa accesului la vaccinări de rutină și la asistența medicală a contribuit la această problemă, potrivit BBC, care amintește și de neîncrederea oamenilor față de tratamente.

 

Epidemia, favorizată de sistemul sanitar la pământ

 

Epidemia de rujeolă din RD Congo a ucis până acum de două ori mai multe persoane decât a ucis Ebola în ultimele 15 luni. În septembrie, guvernul congolez și OMS au lansat un program de vaccinare de urgență care avea drept scop imunizarea a peste 800.000 de copii.

În total, patru milioane de copii au fost vaccinați, dar experții avertizează că numărul reprezintă mai puțin de jumătate din totalul țării, iar pentru ceilalți nu sunt disponibile suficiente vaccinuri.

Majoritatea celor infectați cu rujeolă din țară sunt sugari.

„RD Congo se confruntă cu o situație critică, deoarece prea mulți copii au fost privați de imunizarea de rutină. Epidemia este letală pentru că nu există, cu adevărat, o gestionare a ei”, a declarat dr. Deo Nshimirimana, reprezentantul OMS al RD Congo, pentru BBC.

 

Situația în România

 

Numărul total de cazuri de rujeolă raportate în România de la începutul epidemiei și până la 22 noiembrie este de 18.645. În aceeași perioadă au fost înregistrate 64 de decese. Cele mai multe cazuri de infecție cu virus rujeolic au fost la copii cu vârste cuprinse între 1 și 4 ani (6.252 de cazuri).

În România, imunizarea cu prima doză de vaccin ROR a scăzut în ultimii ani de la aproximativ 95% la 90%.

Ultimul update: 25 noiembrie 2019

SănătateaTV.ro