Creșterea bruscă a nivelului de poluare generează un val de atacuri de cord, atacuri vasculare cerebrale și crize acute de astm. Cel puțin așa arată rezultatele unor teste realizate în nouă orașe din Marea Britanie. Autorii studiului au analizat datele din Londra, Birmingham, Bristol, Derby, Liverpool, Manchester, Nottingham, Oxford și Southampton.

În zilele în care nivelurile de poluare depășeau concentrația obișnuită s-au înregistrat în medie cu 124 de stopuri cardiace în plus.

În acele zile, în orașele supuse studiului s-au înregistrat în medie, 231 de internări suplimentare în spital, cu un număr suplimentar de 193 de copii și adulți care au avut nevoie de tratament pentru astm.

Dr. Heather Walton, de la King’s College London’s Environmental Research Group, a declarat că politicile de reducere a poluării aerului s-au concentrat în principal pe efectele legate de speranța de viață. Cu toate acestea, studiile de sănătate arată legături clare cu o gamă mult mai largă de efecte asupra sănătății, a adăugat ea, potrivit bbc.com.

O creștere semnificativă a fost înregistrată în Londra, unde poluarea ridicată a dus la un număr suplimentar de 87 de stopuri cardiace în medie, 144 accidente vasculare cerebrale în plus și 74 de copii și 33 de adulți care au ajuns în spital cu probleme legate de astm. Birmingham a înregistrat alte 12 stopuri cardiace în afara spitalului, alte 27 de internări pentru accident vascular cerebral și încă 26 de astm. În celelalte orașe supuse analizelor, au fost înregistrate aproximativ șase atacuri de cord și până la 14 internări suplimentare în spital atât pentru accident vascular cerebral cât și pentru astm. Singurul oraș în care nu a existat o creștere vizibilă a fost Derby.

 

O urgență pentru sănătate

 

Șeful Serviciului de sănătate din Anglia, Simon Stevens, a catalogat rezultatele drept alarmante și susține că aceasta este o dovadă a „unei urgențe pentru sănătate”.

Cercetarea a scos la iveală că există riscuri semnificative pentru sănătatea pe termen scurt cauzate de poluarea aerului, care provoacă aproape 500.000 de decese premature în Europa în fiecare an.

 Printre riscurile pe termen lung asociate cu nivelurile ridicate de poluare se numără reducerea creșterii plămânilor și greutatea scăzută la naștere. Cercetarea King’s College sugerează, de asemenea, că reducerea poluării aerului cu o cincime ar reduce incidențele de cancer pulmonar  între 5% și 7% în cele nouă orașe examinate.

„Este clar că, de fapt, situația de urgență climatică este și o situație de urgență pentru sănătate. Deoarece aceste morți evitabile sunt acum – nu în 2025 sau 2050 – împreună, trebuie să acționăm acum”, a declarat șeful Serviciului de sănătate din Anglia, Simon Stevens.

 

Ultimul update: 21 octombrie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.