Cristian Bușoi, Vicepreședinte al Comisei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din Parlamentul European a avertizat în cadrul unui interviu în exclusivitate  acordat jurnaliștilor Sănătatea Press Group că fenomenul utilizării excesive a antibioticelor este  unul îngrijorător, departe de a fi eradicat.

 ”Este ținut sub control, dar este departe de a fi eradicat sau de a fi dus într-o zonă acceptabilă, avem zeci de mii de decese în fiecare an în Uniunea Europeană din cauza infecțiilor intraspitalicești. Folosirea excesivă a antibioticelor, în primul rând în agricultură,în medicina veterinară, la animale, și în tratamentul pacienților umani, că vorbim de automedicație, că vorbim de serviciile de urgență sau de compartimentele de ATI, sau chiar de tratarea unor infecții obișnuite, afectează pe termen mediu și lung capacitatea de a lupta împotriva unor bacterii. Din cauza folosirii excesive, bacteriile au căptătat o  rezistență neobișnuită la antibioticele existente. Rezistența la antibiotice generează într-un cerc vicios apoi noi și noi infecții intraspitalicești și lucrurile devin foarte complicat de gestionat, și  nu vorbim doar de România, ci de toate țările Uniunii Europene”,  a explicat Cristian Bușoi.

Vicepreședintele Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din Parlamentul European crede că România trebuie să reducă rezistența la antibiotice prin folosirea mai judicioasă a antibioticelor la animale, dar și în tratamentele folosite în sănătatea umană. În al doilea rând, spune Cristian Bușoi, țara noastră va trebui să găsească soluții pentru a descoperi noi antibiotice care să fie eficiente împotriva bacteriilor multirezistente care s-au dezvoltat în ultimii ani. Acesta este un aspect al unei Rezoluții adoptate de Paramentul European în anul 2015 care a rămas nerezolvat. Rezoluția viza, printre altele și combaterea rezistenței la antimicrobiene.

”Un aspect important al acestei rezoluții care nu a fost rezolvat a fost acela de a găsi metode de încurajare a investițiilor pentru descoperirea de noi antibiotice. Astăzi, pe actualul model de rambursare a medicamentelor, de stabilire a prețurilor medicamentelor, de direcționare a banilor din cercetare sunt foarte puține încurajări pentru zona de cercetare medicală și chiar pentru zona industriei farmaceutice să investească în noi antibiotice, și aici este nevoie de o nouă paradigmă, de o nouă gândire a felului în care se plătesc, se vor rambursa aceste costuri pentru ca lucrurile să înainteze”, spune Cristian Bușoi.

Cristian Bușoi a vorbit și despre gradul de conștientizare a acestei probleme, atât în sectorul veterinar, cât și în cel care ține de tratamentele date pacienților.

”În sectorul agriculturii, în sectorul veterinar am văzut o conștientizare din ce în ce mai mare a acestei probleme, și, cel puțin în ultimii ani, când s-a discutat problema în Parlamentul European, au existat și discuții naționale, au înțeles medicii veterinari, au înțeles cei care sunt direct implicați în acest sector că trebuie să fie mai prudenți și mai responsabili. În ceea ce privește sănătatea umană, și aici lucrurile s-au schimbat în ultimii ani, deja s-a introdus o regulă foarte clară, că se pot cumpăra antibioticele în farmacii doar în niște condiții foarte clare, și în primul rând pe baza unei prescripții medicale. Există o foarte activă campanie de instruire, de convingere a medicilor, de la medicii de familie, până la cei din secțiile ATI pentru a folosi cât mai prudent, cât mai judicios antibioticele, chiar pentru o infecție serioasă să nu intri din prima cu acel cocktail puternic de ntibiotice de ultimă generație, pentru că, dacă bacteria devine rezistentă, după aceea nu mai ai nicio opțiune, ci să folosești, cum de altfel o spun și ghidurile, și recomandările europene și internaționale, exact acele antibiotice care în mod gradual  să lupte împotriva infecției, și să nu existe riscul dezvoltării unei rezistențe la antibiotic”, afirmă europarlamentarul.

Cristian Bușoi crede că România este departe de situația ideală și că, în continuare se prescriu în exces antibiotice.

”Există încă în România larg răspândită practica  ca atunci când ai cea mai banală infecție, cea mai banală răceală, înainte de a face o disctincție, dacă vorbim de virus, viroză sau ceva ce s-a suprainfectat inclusiv cu bacterie să se dea antibiotice. Practica s-a redus, trebuie să recunoaștem față de vremea copilăriei noastre, adolescenței noastre când găseai antibiotice pe toate drumurile fără niciun fel de restricție în farmacii și fenomenul în care primeai antibiotice de la părinți era extrem de răspândit. Lucrurile acum sunt mult mai reglementate, inclusiv prin greutatea de a-ți procura în cantități mari antibiotice din farmacii,nu se respectă sută la sută această regulă, dar pot spune că din ce-am văzut, din experiența mea personală regula se respectă. Cred că din ce în ce mai mult medicii din marile spitale Universitare, chiar și medicii de familie înțeleg să folosească mult mai responsabil tratamentul cu antibiotice. Nu suntem la practica și mentalitatea și nivelul din țările Uniunii Europene să zicem din Vestul Europei care au adoptat aceste măsuri mai devreme  dar nu mai suntem nici atât de îndepărtați de această practică ca acum câțiva ani”, consideră oficialul european.

 

Campanie a studenților farmaciști de informare asupra pericolului rezistenței la antibiotice

 

La rândul lor reprezentanții studenților la farmacie trag un semnal de alarmă cu privire la folosirea în exces a antibioticelor, în condițiile în care România ocupă locul 2 în topul țărilor din Europa care utilizează irațional antibiotice.

În săptămâna 4-8 noiembrie, atât în mediul online, cât și în centrele universitare în care activează cele 8 Asociații Locale membre FASFR ( Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România) se vor desfășura activități de informare a publicului larg care să răspundă populației la următoarele întrebări:

“Ce sunt antibioticele, când și cum se utilizează?”

 “Cine recomandă un antibiotic?”

 “Ce este o antibiogramă?”

 “Ce este rezistența la antibiotice?”

 “Ce pot face eu pentru combaterea rezistenței la antibiotice?”

Ultimul update: 2 noiembrie 2019

SănătateaTV.ro