Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) are nevoie de o suplimentare de cel puțin o sută de angajați față de schema actuală pentru a face față cerințelor crescute venite din partea Ministerului Sănătății, a declarat președintele ANMDM, Alexandru Velicu, ]n exclusivitate pentru SanatateaTV.ro.

„Avem nevoie de cel puțin 100 de oameni în plus față de echipa din acest moment pentru a răspunde tuturor nevoilor venite din partea Ministerului, a Casei de Asigurări de Sănătate”, afirmă președintele ANMDM. „Suntem în proces continuu de identificare și de creștere a echipei. Nu putem face față tuturor cererilor din acest moment, încercăm să găsim specialiștii de care avem nevoie, nu putem merge la drum cu oricine. Avem nevoie de oameni tineri pe care să-i formăm, avem nevoie de experți noi.”

Departamentele în care este criză acută de medici și farmaciști sunt: Departamentul de studii clinice, Departamentul de evaluare a tehnologiilor medicale și Departamentul de evaluare-autorizare.

În prezent, însă, posturile nu pot fi scoase la concurs, iar conducerea ANMDM a recurs la soluții de avarie. „Am găsit soluții punctuale, singura variantă legală permisă în acest moment este cea de a detașa. Suntem personal contractual, nu funcționari publici, și am reușit să detașăm din alte instituții publice și private atât medici, cât și farmaciști. Dar, din păcate, este doar o soluție temporară, detașarea este valabilă timp de un an de zile și o folosim până când vom reuși să scoatem posturile la concurs”, spune dr. Alexandru Velicu.

Șeful ANMDM afirmă că pentru buna desfășurare a activității instituției, Agenția ar trebui să ajungă la un număr de 500 de angajați. „În urma discuțiilor cu colegii mei, cu fiecare șef de departament în parte, am ajuns la concluzia că ar fi un număr suficient să venim în întâmpinarea și pentru a răspunde noilor atribuții pe care le-am primit și prin modificarea Legii farmaciei.” După modificarea Legii farmaciei, activitatea de autorizare a farmaciilor și inspecția pe tot lanțul de livrare, de la import sau fabricație până la vânzarea în farmacii, a fost preluată de ANMDM de la Ministerul Sănătății.

Ultimul update: 19 octombrie 2018

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.