Materiale tehnico-medicale și peste 90 de mii de dispozitive pentru protezarea stomiilor au fost donate Crucii Roșii Române de Crucea Roșie Italiană. O delegație din Italia a sosit cu ajutoarele la București.

„Aceste materiale vor fi donate către spitale şi către persoanele care au probleme cu stome. Pentru a putea dona aceste materiale persoanelor cu nevoi vom lua legătura cu asociaţiile de profil din ţară şi în baza necesarului pe care acestea îl vor transmite vom distribui materialele către ei şi către pacienţi”, a declarat Marius Ion, directorul Departamentului Logistică şi Achiziţii de la Crucea Roşie Română, citat de Agerpres.

Şeful delegaţiei italiene, Fabio Fiore, a precizat că la începutul săptămânii au fost făcute donații filialei de Cruce Roşie din Arad şi Spitalului Judeţean din Arad. Acesta a mai declarat că Crucea Roşie Italiană are informații situaţia pacienţilor cu stomă din România şi prin aceste donaţii doreşte să-i ajute să trăiască cu demnitate şi să aibă toate mijloacele necesare pentru o viaţă normală.

Ajutorul primit este inestimabil, consideră preşedintele Asociaţiei Naţionale a Purtătorilor de Stomă Cutanată din România, Marius Augustin Pop. Conform lui Pop, CNAS decontează astfel de dispozitive, dar acestea nu sunt suficiente pentru pacienţii stomizaţi.

Donațiile făcute la Bucureşti şi Arad au fost posibile datorită asociaţiilor FAIS şi AMIS din Italia împreună cu care Crucea Roşie Italiană a colectat aceste dispozitive.

 

Ultimul update: 17 octombrie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.