Europa se confruntă cu o vară foarte caldă, iar temperaturile vor rămâne ridicate și în următoarele săptămâni. Deși în timpul vacanței, vremea călduroasă este un motiv de bucurie, specialiștii din domeniul medical și autoritățile publice din sănătate trebuie să fie pregătiți pentru posibilele efecte ale expunerii la căldură asupra sănătății, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

În fiecare an, temperaturile ridicate afectează sănătatea multor oameni, în special a celor în vârstă, a sugarilor, a celor care lucrează în aer liber și a bolnavilor cronic. Căldura poate declanșa epuizare sau accident vascular cerebral și poate agrava condițiile existente, cum ar fi bolile cardiovasculare, respiratorii, boli de rinichi sau mentale. Efectele adverse ale temperaturilor extreme pot fi însă combătute prin aplicarea câtorva măsuri.

OMS a elaborat un set de măsuri și sfătuiește populația că în primul rând este important să se hidrateze și să se răcorească.

 

Ce să facem?

 

Păstrați-vă casa răcoroasă. Noaptea, aerisiți casa și, pentru a reduce încărcătura de căldură din interiorul apartamentului în timpul zilei, folosiți jaluzele sau obloane.

Feriți-vă căldură. Evitați să ieșiți și să vă angajați într-o activitate intensă în perioada cea mai caldă a zilei, rămâneți la umbră, nu lăsați copii sau animale în vehicule parcate și, dacă este necesar, petreceți câteva ore pe zi într-un loc cu aer condiționat.

Păstrați-vă corpul rece și hidratat. Folosiți îmbrăcăminte ușoară și lenjerie de pat, faceți dușuri sau băi răcoritoare și beți regulat lichide, evitând alcoolul și cafeina.

Nu uitați să verificați cum se simt membrii familiei, prietenii și vecinii care sunt singuri. Persoanele vulnerabile ar putea avea nevoie de asistență în zilele fierbinți. Dacă cineva pe care-l cunoașteți este în pericol, ajutați-l să obțină sfaturi și sprijin.

Dacă nu vă simțiți bine, aveți senzație de amețeală, slăbiciune, anxietate, vă este foarte sete sau aveți dureri de cap, este nevoie să cereți ajutor. Căutați un loc răcoros cât mai curând posibil și măsurați temperatura corpului. Beți apă sau suc de fructe pentru a vă rehidrata. Dacă aveți spasme musculare dureroase, odihniți-vă într-un loc răcoros, beți soluții rehidratante orale care conțin electroliți și căutați ajutor dacă crampele de căldură durează mai mult de o oră.

Consultați medicul dacă simțiți simptome neobișnuite sau dacă simptomele persistă. Dacă cineva are pielea fierbinte, uscată și manifestă delir, are convulsii sau este inconștient, este urgent nevoie să fie consultat de un medic sau să se ceară ajutorul ambulanței.

Ultimul update: 29 iulie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.