Tensiunea arterială scăzută se definește prin orice valoare a tensiunii sub 9.6. Pe termen lung, ea poate cauza probleme grave de sănătate, între care atac de cord, accident vascular sau insuficiență renală.

În lipsa simptomelor asociate problemei, hipotensiunea poate fi considerată și semnul unei sănătăți de fier, însă atunci când valorile scăzute reperate de tensiometru sunt însoțite și de anumite manifestări ale organismului este nevoie de măsuri terapeutice, spun specialiștii.

Potrivit acestora, hipotensiunea devine motiv de îngrijorare doar atunci când este însoțită de stări de amețeală sau leșin, lipsa capacității de concentrare, vedere încețoșată, oboseală sau greață. În aceste condiții, pe termen lung, afecțiunea poate cauza probleme grave de sănătate, între care atac de cord, accident vascular sau insuficiență renală.

Cele mai multe persoane care au tensiunea scăzută nu au nevoie de tratament medicamentos, ele având la dispoziție numeroase remedii naturiste de combatere a hipotensiunii. Iată șapte sfaturi oferite de specialiști în acest sens:

1 Consumați mai multă sare

Contrar sfaturilor din popor, dietele sărace în sare nu sunt recomandate tuturor persoanelor care au probleme cu tensiunea. Potrivit specialiștilor, persoanele hipotensive ar trebui să ia în considerare creșterea moderată a consumului de sodiu.

2 Evitați consumul de alcool

Medicii atrag atenția că alcoolul poate scădea tensiunea arterială, de aceea persoanele hipotensive ar trebui să evite consumul excesiv de alcool.

3 Așezați-vă picior peste picior atunci când stați pe scaun

Potrivit studiilor, încrucișarea picioarelor, atunci când suntem în poziția șezut, favorizează creșterea tensiunii arteriale. De aceea, această poziție nu este recomandată hipertensivilor.

4 Beți apă

Consumul de lichide ajută la creșterea volumului sângelui și, de asemenea, previne deshidratarea.

5 Mâncați puțin și des Consumul a mai multor mese mici pe zi previne scăderea tensiunii arteriale provocate de mesele rare, greu digerabile.

6 Purtați ciorapi medicinali de compresie

Ciorapii medicinali de compresie ajută la reducerea cantității de sânge care se acumulează în tălpi și picioare, redirecționând-o spre alte părți ale corpului. Ei pot fi utilizați și pentru a ne elibera de presiunea și durerile asociate varicei.

7 Evitați schimbările bruște ale poziției Persoanele hipotensive pot întâmpina stări de amețeală sau chiar de leșin, atunci când se așează sau se ridică brusc. Acest lucru se întâmplă deoarece inima nu pompează suficient sânge în corp, îndeajuns de repede, pentru ca organismul să facă față cu brio modificării de poziție. 

SănătateaTV.ro