Un nou studiu a analizat ce se întâmplă în creierul mamelor atunci când bebelușii încep să plângă. Potrivit cercetătorilor, descoperirile ar putea ajuta la identificarea comportamentelor necorespunzătoare de îngrijire.

Echipa de cercetători din Statele Unite și-a propus să studieze șabloanele creierului implicate în răspunsul matern la plânsetul bebelușilor. Potrivit noului studiu, atunci când aud scâncetele nou-născuților, în creierele mamelor se activează acele zone cerebrale asociate mișcării și vorbirii, iar anumite modele de reacție sunt universale.

Pentru realizarea studiului specialiștii au analizat comportamentul a 684 de mame, din 11 state reprezentative pentru diversitatea culturală (Argentina, Belgia, Brazilia, Camerun, Franța, Israel, Italia, Japonia, Kenya, Coreea de Sud și Statele Unite).

În prima parte a studiului, ei au monitorizat felul în care mamele și copiii au interacționat timp de o oră. În acest timp, ei au urmărit identificarea semnalelor de afecțiune, distragere, îngrijire, precum hrănitul și schimbatul scutecelor, dar și elementele de comunicare. Ulterior, ei au monitorizat cât de des și-au luat copiii în brațe și felul în care i-au ținut.

„Dintre cinci reacții pozitive des întâlnite, două au fost realizate rapid, cu regularitate și preferate celorlalte: luatul în brațe și vorbitul cu copiii”, a spus coordonatorul studiului, profesor doctor Marc Bornstein.

Potrivit acestuia, la cinci secunde după ce i-au auzit plângând, mamele și-au luat bebelușii în brațe și au început să comunice cu ei.

Coordonatorul studiului a explicat că cercetarea „a relevat o activitate sporită în teritoriile concordante ale creierului, legate de intenția de a se mișca și de a vorbi, de a procesa stimularea auditivă și de a oferi îngrijire".

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences. 

SănătateaTV.ro