Situația consumului de antibiotice la nivelul Uniunii Europene plasează România pe locul al 4-lea, după ce în anul precedent țara noastră se situa pe locul al 2-lea, se arată într-un comunicat de presă sosit pe adresa redacției SănătateaTV.ro.

Organizația Mondială a Sănătății a organizat în intervalul 13-19 noiembrie Săptămâna Mondială a Conștientizării asupra Antibioticelor. Cu această ocazie, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a publicat un nou raport referitor la rezistența bacteriilor la antibiotice în statele membre ale UE și în Islanda și Norvegia.

De asemenea, au fost emise recomandări privind prevenirea și controlul extinderii infecțiilor produse de bacteriile multirezistente, în condițiile în care pacienții cu astfel de afecțiuni au opțiuni de tratament limitate. 

Potrivit raportului, situația rezistenței la antibiotice din Europa prezintă mari variații în funcție de speciile de bacterii, de clasele de antibiotice și de regiunea geografică. În general, cea mai scăzută rezistență se înregistrează în nordul continentului, în timp ce valorile cele mai ridicate sunt în est și sud. Aceste deosebiri sunt legate de diferențele în modul de utilizare al antibioticelor, al prevenirii și controlului infecțiilor și al diagnosticului acestora, se mai arată în comunicatul primit pe adresa redacției noastre. 

Apariția și dezvoltarea rezistenței bacteriilor la antibiotice este un fenomen natural datorat mutațiilor care apar în genele bacteriilor sau datorită unor elemente genetice exogene care se pot transmite între bacterii, explică specialiștii.

Potrivit acestora, ceea ce stă la originea răspândirii rezistenței este utilizarea irațională a antibioticelor și transmiterea bacteriilor rezistente între oameni, între animale și între oameni-animale și mediu.

Rezistența bacteriilor la antibiotice este considerată la nivel mondial și la nivelul UE un subiect special pentru sănătatea publică, care necesită acțiuni imediate pentru a nu pune în pericol în următorii 30 de ani sănătatea și dezvoltarea economică globală, se mai arată în comunicatul de presă.     

SănătateaTV.ro